Verhalen van Frankendael nr. 3: De laatste bewoonster. (Toen Hier zo 8 sep., Koetshuis, 14.55 u)

FrankendaelTijdens Open Monumentendag (8-9 sept.) laat het Toen Hier-collectief (waarin Ons Amsterdam stevig participeert) in het Vondelpark (zaterdag) en park Frankendael (zondag) op een reeks van plekken vertellen over wat dáár ooit voor bijzonders is gebeurd. Op deze website kondigen we de verschillende verhalen aan.

In het koetshuis van Huize Frankendael aan de Middenweg vertelt Cecilia van Vliet-Lichtveld (88) zondagmiddag over dit statige buitenhuis in de jaren dat zij er woonde. Dat was van 1957 tot een jaar of vijf geleden, toen stadsdeel Oost-Watergraafsmeer het een publieke functie gaf.

Zij kwam er terecht als stiefdochter van stadsarchitect Ben Merkelbach, die het van de gemeente als ‘dienstwoning’ mocht huren. Haar echte vader was de Surinaamse schrijver en linkse politicus Lou Lichtveld, beter bekend als Albert Helman. In de jaren dertig scheidde hij van haar moeder Leni Mengelberg, die in 1940 met Merkelbach hertrouwde. Dit echtpaar ontving hier vorstelijk talloze coryfeeën uit het Amsterdamse culturele leven, ook aanstormende jonkies als Piet Römer en Cees Nooteboom, voor voordrachten, jazzconcerten of ongecompliceerde borrels en maaltijden. Cecilia leerde ze allemaal kennen, net als de geschiedenis van haar huis (dat ze met spijt verliet) en vertelt er graag over. Peter de Brock interviewde haar daar al over voor Ons Amsterdam van maart 2003 .