Vrijwilligers gezocht voor hulp bij ‘Toen Hier’-evenement Vondelpark en Frankendael, komend weekend

Toen_Hier-logo_klnOp de valreep is het collectief Toen Hier (Paul Arnoldussen van Het Parool, Annemarie de Wildt van het Amsterdam Museum en Peter-Paul de Baar namens Ons Amsterdam, de oude ‘kerngroep’ van de Dag van de Amsterdamse Geschiedenis) nog op zoek naar onbezoldigde hulpkrachten voor de festijntje dat we a.s.

zaterdagmiddag 8 september aanrichten in het Vondelpark en zondagmiddag 9 september in park Frankendael in de Watergraafsmeer..
We doen dit trouwens in nauwe samenwerking met Bureau Monumenten & Archeologie (BMA, m.n. Luud de Haas en Mildred van der Zwan), in het brede kader van Open Monumentendag Amsterdam (thema dit jaar: ‘Groen van toen’).

Meer over TOEN HIER lees je hier: http://www.onsamsterdam.nl/nieuws/1715-toen-hier-dag-van-de-amsterdamse-geschiedenis-formule-verrijkt-open-monumentendag . Het programma staat ook in de OMD-programmabrochure (blz. 46-47) die o.a. is af te halen bij de informatiebalie in het Stadsarchief en die afgelopen zaterdag was bijgesloten in Het Parool.

Wat verwachten we van de vrijwilligers? Het grootste aantal hebben we zaterdag nodig in het Vondelpark; we hopen op een stuk of tien. Ons centrale punt daar is de gietijzeren Muziektent uit 1874, dichtbij het Vondelbeeld. Daar kondigt presentator Bernard Kruithof alle sprekers aan en speelt het Amsterdams Volks Salon- en Amusementsorkest.

De praatjes vindeh her en der in het park plaats. Daar worden zaterdag in de voormiddag paaltjes geplant met daaraan bordjes met de titel van het praatje. Die plekken zijn te vinden op de plattegrondjes in de brochure.

Voor het planten van die bordjes kunnen we een of twee mensen gebruiken, om ca. 13.00 uur. Er moeten ook flyers met het programma worden verspreid. Vanaf het moment dat (15.30 uur) het eigenlijke programma begint, begeleiden vrijwilligers de sprekers naar de juiste plek in het park, ca. 10 minuten voordat het praatje moet beginnen. De betreffende vrijwilliger blijft bij het praatje en geeft de spreker een signaal als de 15 minuten om zijn, want het tijdschema luistert nauw.
Naast dit alles hebben we een paar sterke mensen nodig die ca. 14.40 en ca. 18.45 uur de transporteur kunnen helpen de geleende piano negen treden van de Muziektent op- en af te krijgen… Er moeten wat klapstoeltjkes worden gesjouwd voor de orkestleden. En ten slotte moeten na afloop de geplante bordjes worden opgehaald en zo veel mogelijk rondslingerende flyers in prullenbakken gegooid.
Het is de bedoeling dat we ca. 14.30 u bij de Muziektent een mondelinge briefing houden.

Waarschijnlijk kunnen we ook nog wel een stuk of drie, vier mensen gebruiken voor het tweede gebeuren dat weekend, zondagmiddag in park Frankendael, met name om verdoolde bezoekers de weg te wijzen. Ook daar zijn vrijwilligers nodig. Vooral om verdoolde bezoekers te weg te wijzen. En het zou leuk zijn als er iemand (liefst met baard, echt of nep) verkleed als ‘De Heremiet van Frankendael’ daar in de nep-ruine plaats wil nemen. Van die dingen.

Wat houden de vrijwilligers eraan over?

- De herinnering aan een onvergetelijke dag
- Een Open Monumentendag-T-shirt
- Een plastic tasje met een paar aardigheidjes
- Toegang tot de welverzorgde afsluiitende borrel voor meewerkende pandeigenaren, monumentenorganisaties, sprekers en overige vrijwilligers, zondag 17.30-19.00 uur in het Vondelparkpaviljoen, het voormalige Filmmuseum.
- Onze eeuwige dank!!!

Wie belangstelling heeft kan zich aanmelden bij: Luud de Haas
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van Bureau Monumenten & Archeologie.
En mocht u/je geen tijd en zin hebben om vrijwilliger te zijn, dan hopen we je toch graag als belanstellende te begroeten op 8/9 september in de parken.

Kan jijzelf ons niet helpen, maar ken je wel mensen die dit leuk zouden kunnen vinden ) je buurvrouw, een bevriende Mee-in-Mokumgids, je neefje etc.) , stuur dit bericht dan s.v.p. aan ze door!!!

Hartelijke groet,

Annemarie de Wildt (Toen Hier/Amsterdam Museum)
Paul Arnoldussen (Toen Hier/Het Parool)
Peter Paul de Baar (Toen Hier/Ons Amsterdam)
Luud de Haas (Open Monumentendag 2012/Bureau Monumenten & Archeologie)