Toen Hier: Verhalen van Vondelpark en Frankendael: PROGRAMMA

Toen_Hier-logo_klnDit weekend vindt in het Vondelpark (zaterdag) en park Frankendael (zondag) een vrolijk historische-verhalenfestival plaats, onder de titel Toen Hier. Het is een onderdeel van Open Monumentendag Amsterdam en is bedacht door het Toen Hier-collectief, dat vorige jaren de Dag van de Amsterdamse Geschiedenis organiseerde, m.m.v. Ons Amsterdam, Het Parool en het Amsterdam Museum.

Op allerlei plekken worden (in verhaaltjes van een kwartier) uiteenlopende aspecten van de geschiedenis van beide parken toegelicht. Zoals de rol van ‘fietsschool’ die het Vondelpark eind 19de eeuw speelde, het muziekleven in het park, de losse sfeer rond 1960 zoals Remco Campert die beschreef, de Heremiet van Frankendael, Frankendael als ‘buitenplaats’ en de slag op het Watergraafsmeer in 1573. Het is maar een greep. In de historische Muziektent in het Vondelpark speelt bovendien zaterdag het Amsterdams Volks- Salon- en Amusementsorkest.

Verhalen van het Vondelpark – zaterdagmiddag 8 september

Het Vondelpark werd in 1865 geopend om rijke en arme Amsterdammers ontspanning, frisse lucht en natuurgenot te bieden. Tot 1953 was het particulier bezit. In de laatste anderhalve eeuw bood het plaats aan een uiterst breed scala aan activiteiten, al dan niet toegestaan. De elite reed er paard, jongeren leerden er in de negentiende eeuw fietsen en een eeuw later skaten, er werd gemusiceerd, gevrijd, gevochten, en ook geroofd. Maar meestal bleef het gezellig. Op verwachte en onverwachte locaties vertellen bekende en onbekende Nederlanders verhalen over: muziek in het Vondelpark, het park van Remco Campert, de koude oorlog, de huishoudschool, liefde en passie en nog veel meer. Muziek en twaalf verhalen. Zie hier het hele programma!
(N.B.: Er zijn steeds twee praatjes tegelijk, dus u zult uw eigen keuzes moeten maken.)
Vondelpark: Muziektent & diverse locaties I za 15.30-18.30 uur


Verhalen van Frankendael – zondagmiddag 9 september

Huize Frankendael in de Watergraafsmeer is de enig overgebleven buitenplaats op het huidige Amsterdamse grondgebied. Goddank is het groen bewaard gebleven, en naast het ecologische Park Frankendael zijn er schooltuinen en volkstuinen. Het huis zelf werd na het vertrek van de laatste bewoonster een culturele ontmoetingsplek. Beneden zit restaurant Merkelbach in het rechter koetshuis. Het programma start in Huize Frankendael waar u getrakteerd wordt op verhalen van Bert Vreeken (conservator Museum Willet-Holthuysen, kunsthistoricus Theo Kentie en een verhaal van de laatste bewoner van Frankendael, Cecilia van Vliet-Lichtveld. Hierna krijgt u de mogelijkheid om op zeven verschillende locaties -van de oudste schooltuin tot en met de oude kassen van de Stadskwekerij -, negen verhalen te horen over onder andere Frankendael als 'buitenplaats', de vermaarde 'heremiet van Frankendael’, de volkstuinenbeweging en de slag op het Watergraafsmeer.
Zie hier het hele programma!
Huize Frankendael, Middenweg 72 en diverse locaties in het park eromheen, zo. 15.15- 17.30 uur