'Toen Hier' was zonnig en feestelijk historisch spektakel

frankendael_publiekVoldaan kijken we terug op ons historische-verhalenfestijn Toen Hier, op zaterdag 7 september en zondag 8 september (Open Monumentendagen) in het Vondelpark en park Frankendael. Op allerlei plekken daar vertelden deskundigen over iets bijzonder dat juist daar ooit gebeurde.
Het Vondelparkevenement (zaterdag) was alleen al onvergetelijk door het feit dat we er voor konden zorgen dat er eindelijk weer eens uitbundig muziek gemaakt kon worden in de gietijzeren Muziektent die in 1874 (door J.D. Zocher) speciaal voor dit soort 'volksconcerten' werd gebouwd. Historicus en orkestlid Florian Diepenbrock vertelde er aanstekelijk over.

[Foto: Publiwk bij Huize Frankendael op de tweede Toen Hier-dag, zondag 9 september 2012. (De verticale witte streep is een vlaggemast...) - Foto: Barak Oserovitz.]

En zo ook vertelde Lodewijk Wagenaar smakelijk over zowel de onthulling in 1867 als het door krakers neerhalen in 1983 van het beeld van Vondel, Annemieke Hendriks over het Vondelparkpaviljoen (ex-Filmmuseum), Paul Damen over de Vondelparkslapers (1971-1974), Els Kloek over freule de Bosch van Kemper en haar Amsterdamsche Huishoudschool aan het Zandpad en Carel Peeters over het 'vurrukkullukke' Vondelpark anno 1960 van Remco Campert. En dan hebben we nog maar de helft genoemd...
Zondag behoorden tot de hoogtepunten het openbare interview met de 88-jarige Cecilia van Vliet-Lichtveld, de laatste bewoonster van het grote huis (dat ook bezichtigd kon worden), het amusante verhaal van Theo Kentie over de vereniging Floralia (zie elder op deze site) en de inspectie onder leiding van Bert Vreeken van de nep-ruine waarin tot 1882 de Heremiet van Frankendael te vinden was. En dat allemaal in dat ongekend zomerse septemberweekend, binnen het kader van de Open Monumentendag Amsterdam, met veel dank aan Mildred, Luud, Mick en Lisette van Bureau Monumenten & Archeologie en al onze vrijwilligers!