Monumentenkenner Henk Zantkuijl (87) overleden

In zijn woonplaats Hoorn is afgelopen donderdag 6 september restauratiearchitect, bouwhistoricus en monumentenzorger dr.ing. H.J. (Henk) Zantkuijl onverwacht overleden, kort na zijn 87ste verjaardag.

Van 1953 tot 1989 werkte hij bij het Gemeentelijk Bureau Monumentenzorg in Amsterdam, nu Bureau Monumenten & Archeologie. Daar ontwikkelde hij zich tot de allergrootste kenner van de geschiedenis van het Amsterdamse woonhuis, van de Middeleeuwen tot nu. Vanaf 1972 gaf hij daarover een dag per week college aan de Technische Hogeschool Delft. Van 1973 tot 1992 publiceerde hij in 60 afleveringen zijn imposante werk Bouwen in Amsterdam. Geschiedenis van het Amsterdamse woonhuis. Alles kwam aan bod: bouwen in hout en in steen, haarden en schoorstenen, geveltoppen, dakconstructies, venstertypes, hang- en sluitwerk: noem maar op. In 2007 werd het als compleet boek heruitgegeven. Zijn kennis droeg hij dolgraag over, zoals ook blijkt uit het interview dat journalist Ben Kroon hem in 1989 afnam voor het blad Binnenstad.
Na zijn pensioen was hij nog 20 jaar als adviseur betrokken bij het monumentenbeleid van zijn nieuwe woonplaats Hoorn. Ook Ons Amsterdam mocht hem altijd bellen met vragen. (Zijn gedienstigheid kende geen grenzen.) Dat kan nu niet meer...