Ten Katemarkt viert eeuwfeest drie weekends lang

Ten_Katemarkt_klnNiet alleen de Albert Cuypmarkt in de Pijp viert dit najaar haar eeuwfeest (zie het a.s. oktobernummer van Ons Amsterdam), maar dat geldt ook voor de Ten Katemarkt in Oud-West. Daarom vinden er daar op 15, 22 en 29 september verschillende festiviteiten plaats. Op zaterdag 15 september staat de markt in het teken van het thema 'Vroeger was alles beter'. De Ten Katemarkt keert die dag terug naar 1912. Er zullen verschillende producten van vroeger worden aangeboden zoals gerookte paling, poffertjes, specerijen en ouderwets snoepgoed. Ook zijn er oud-Hollandse spelletjes, een fototentoonstelling en een draaiorgel.

Een week later (22 september) is het 'De dag van de buurt' en wordt er een vrijmarkt georganiseerd. Buurtbewoners kunnen de hele dag spullen kopen en verkopen op het Ten Kateplein. Om 11.30 uur is er een gezamenlijke brunch en de hele dag door zijn er diverse buurtoptredens op verschillende podia op de markt.
Ten slotte staat de Ten Katemarkt op zaterdag 29 september in het teken van de proeverij 'Ten Katestraat Culinair'. Van 14.00 uur tot 21.00 uur laten lokale ondernemers tegen betaling culinaire creaties proeven aan bezoekers. Voor de kinderen is een kinderkookcafé.
Overigens wordt het jubileum eigenlijk een maand te vroeg gevierd (maar daar zitten we niet mee). Op 12 oktober 1912 maakten B&W bekend dat voortaan iedere dag tussen 8 uur ’s morgens en de normale winkelsluitingstijd venters met karren kosteloos een standplaats mochtem innemen aan weerszijdem van de Ten Katestraat, Albert Cuypstraat, Dapperstraat en Bildersdijkkade. Die laatste markt was geen blijvertje, maar de andere drie dagmarkten zijn er nog steeds. De losse karren werden op den duur door vaste kramen vervangen.
(Of ook de Dappermarkt nog feest gaat vieren, weten we niet.)