Brug vernoemd naar Piet Meerburg

Meerburgbrug_klnGisteren (woensdag 12 september) werd de brug achter de Hortus, ter hoogte van het Hortusplantsoen/ Nieuwe Keizersgracht/ hoek Plantage Parklaan, vernoemd naar Piet Meerburg (1919-2010), verzetsman en theaterondernemer.

Burgemeester Eberhard van der Laan en oud-burgemeester Ed van Thijn onthulden het naambord in het bijzijn van de nabestaanden van Piet Meerburg, stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren en vele andere aanwezigen.
Als rechtenstudent in Amsterdam smokkelde Piet Meerburg (in geheim beraad met o.a. Walter Suskind, quasi-Nazigezind beheerder van de schouwburg) tijdens de Duitse bezetting bijna 1000 joodse kinderen uit de crèche tegenover De Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan, waar zij wachten op deportatie via Westerbork naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen; hun ouders zaten tegelijkertijd opgesloten in het voormalige theater. Een van die kinderen was de latere burgemeester Ed van Thijn.
In 1945 richtte Meerburg met anderen bioscoop Kriterion op, avant-garde filmtheater en studentenwerkverschaffing tegelijk. Daarna was hij mede-oprichter van het Filmmuseum, musicalproducent en o.a directeur van het Nieuwe de la Mar Theater en bioscoop De Uitkijk.
De Piet Meerburgbrug ligt dicht bij de Walter Suskindbrug , langs de Amstel over de Nieuwe Herengracht.