Tentoonstelling 'Brand!' geopend in Stadsarchief

Brand_Elandsstraat_klnHet is dit jaar alweer drie eeuwen geleden dat Jan van der Heijden (1637-1712), schilder van vooral Amsterdamse stadsgezichten, overleed. De kunstenaar, die ruim dertig jaar in de Koestraat bij de Nieuwmarkt woonde, was tevens uitvinder van de slangenbrandpuit. Een prachtige uitvinding die heel wat Mokumse levens en panden heeft gered. Maar grote uitslaande branden waren daarmee nog niet verleden tijd. Kijk maar naar Van der Heijdens prent uit 1679 (in het bezit van het Rijksmuseum) waarop hij heeft vastgelegd hoe bijna de hele Elandsgracht in lichterlaaie stond. Van der Heijden heeft zich duidelijk uitgeleefd in grote rookwolken en woeste vlammenzee. Net of hij stiekem toch een beetje geniet van zo’n fik. Om zijn sterfjaar te herdenken, werd vanmiddag is er nu een fototentoonstelling over de Amsterdamse brandweer in het Stadsarchief. Drie fotografen – Anoek Steketee, Henk Wildschut en Martin Luijendijk – volgden de brandweerlieden tijdens hun (blus)werk en portretteerden menig verschroeid interieur.

Het is dit jaar alweer drie eeuwen geleden dat Jan van der Heijden (1637-1712), schilder van vooral Amsterdamse stadsgezichten, overleed. De kunstenaar, die ruim dertig jaar in de Koestraat bij de Nieuwmarkt woonde, was tevens uitvinder van de slangenbrandpuit. Een prachtige uitvinding die heel wat Mokumse levens en panden heeft gered. Maar grote uitslaande branden waren daarmee nog niet verleden tijd. Kijk maar naar Van der Heijdens prent uit 1679 (in het bezit van het Rijksmuseum) waarop hij heeft vastgelegd hoe bijna de hele Elandsgracht in lichterlaaie stond. Van der Heijden heeft zich duidelijk uitgeleefd in grote rookwolken en woeste vlammenzee. Net of hij stiekem toch een beetje geniet van zo’n fik.
Om zijn sterfjaar te herdenken, werd vanmiddag een fototentoonstelling geopend over de Amsterdamse brandweer in het Stadsarchief in de Vijzelstraat. Drie fotografen – Anoek Steketee, Henk Wildschut en Martin Luijendijk – volgden de brandweerlieden tijdens hun (blus)werk en portretteerden menig verschroeid interieur.
De tentoonstelling is te zien tot tot en met 6 jan 2013.