Geert Mak luidde jubileum Concertgebouw in

Concertgebouw_in_modder_klnWeergaloos loodste onze oud-columnist Geert Mak (ook oud-bestuurslid Stichting Ons Amsterdam) ons woensdagavond 26 september in het Concertgebouw door de Amsterdamse muziekgeschiedenis, samen met het ensemble La Sfera Armoniosa. (Dit ter inleiding van de vioering van het 125-jarig bestaan van het Concertgebouw in 2013.)

We hoorden onder meer over de eerste operavoorstellingen, de grote solisten, de bloei van de muziekuitgeverijen, vioolvirtuoos Locatelli, de dramatische schouwburgbrand van 1772, de grote dirigenten van Felix Meritis (Van Bree, Verhulst) en het Paleis voor Volksvlijt (Coenen) en natuurlijk het openingsconcert van het Concertgebouw in april 1888, steeds met een toepasselijk stukje muziek. .
Komend jubileumjaar vertelt Mak maandelijks in in het Concertgebouw Magazine over de opeenvolgende decennia van de Concertgebouwgeschiedenis. Over die historie verschiijnt in november a.s. overigens ook een boek, geschreven door verschillende auteurs: Bravo! 125 jaar Het Concertgebouw en Koninklijk Concertgebouworkest.

Eén spannende episode uit die 125 jaar belichtten we al eerder in Ons Amsterdam van januari 2004: het daverende arbeidsconflict tussen het Concertgebouworkest en zijn geniale maar ook dictatoriale dirigent Willem Mengelberg in 1904. Lees het hier!