Mee in Mokum 25 jaar!

Mee_in_MokumMaandagmiddag 1 oktober is in het Stadsarchief, in aanwezigheid van burgemeester Eberhard van der Laan, het 25-jarig bestaan gevierd van Mee in Mokum, de bekendste activiteit van vrijwilligersorganisatie Gilde Amsterdam. Onder deze noemer geven enthousiaste vrijwilligers historische rondleidingen door de stad, ruim puttend uit eigen ervaringen.
Ter gelegenheid van het jubileum biedt Ons Amsterdam de gidsen én toekomstige wandelaars van Mee in Mokum een speciaal cadeautje aan: een bundeling in magazinevorm van de artikelenserie Beelden met een verhaal, die wij publiceerden in onze jaargangen 2010 en 2011. Auteur Joost de Jong (Mee-in-Mokumgids, psychiater in ruste en zoon van historicus Loe de Jong) vertelt daarin de ontstaansgeschiedenis van zo’n 20 Amsterdamse standbeelden. Sinds de publicatiie kreeg hij van collega-gidsen veel verzoeken om fotokopieën. Dat probleem is nu grondig opgelost. Zo lang de voorraad strekt krijgt vanaf nu een jaartje lang iedereen die meeloopt met een Mee-in-Mokumgids deze leerzame brochure gratis uitgereikt.

Eigenlijk is de viering van vanmiddag een halfjaartje te laat, getuige een krantebericht van 22 april 1987: “Daags na Pasen is een ploeg enthousiaste rondleiders in oud-Amsterdam aan de slag gegaan. (…) De gidsen van Gilde willen tijdens een wandeling iets vertellen over hun eigen Amsterdam.” De eerste rondleidingen door vrijwilligers vonden plaats op 20 april 1987. Destijds kon men kiezen uit drie routes: Mee in de binnenstad, ‘Mee in de Jordaan’ en ‘Mee langs winkels en markten’ Sindsdien is het repertoire aanzienlijk uitgebreid. En op iedere vaste route heeft elke rondleider zijn of haar eigen verhaal.
Vanaf het prille begin startten de wandelingen vanaf de binnenplaats van het Amsterdam Historisch Museum, tegenwoordig Amsterdam Museum. Nu, 25 jaar later, is hierin niets veranderd behalve dan dat er veel meer soorten wandelingen aangeboden worden, het aantal vrijwilligers is verdubbeld en het aantal wandelaars per jaar ergens tussen de 11.000 en 12.000 ligt. De vrijwilligers vertellen vooral ook over de ‘verborgen plekken’ van Amsterdam.

Moeder-organisatie’ Gilde Amsterdam werd in 1984 opgericht en bestaat nu dus al 28 jaar. In 2009 interviewden we in Ons Amsterdam oprichter Wout van Doornik en huidig directeur Annemarie van Beveren over de geschiedenis van het Gilde en dus ook van Mee in Mokum. Al kwam daar ook duidelijk uit naar voren dat het Gilde veel meer activiteiten heeft georganiseerd, die er allemaal op neer komen dat Amsterdammer hun eigen ervaringen overdragen aan stadgenoten.

http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/112-nummer-10-oktober-2009?start=5