De Engelenbak: uniek theatertje in de Nes bedreigd

Engelenbal_ext_by_nightTheater De Engelenbak vecht voor zijn voortbestaan. Op basis van een rammelend advies van de Kunstraad wil wethouder Gehrels de hele subsidie schrappen. Dat zou het einde betekenen van het theater in z’n huidige opzet.

Is dat jammer? Dat is méér dan jammer. De Engelenbak heeft niet alleen een eervolle plaats in de Amsterdamse theatergeschiedenis, maar máákt ook nog steeds geschiedenis.

Begin jaren zeventig werd De Engelenbak geopend in Nes 71, waar in de 19de eeuw de Salon des Variétés geweest was. Eerst was het een klein laagdrempelig theaterje zoals er in Amsterdam wel meer waren: Shaffy, De Brakke Grond, het Van Ostadetheater, het Polanentheater, De Stalhouderij. Maar De Engelenbak begon op 25 25 november 1975 met een nieuwe, zeer onderscheidende activiteit, die nog steeds een succes is: de Open Bak : een (wekelijkse) avond waarop werkelijk iedereen álles mocht doen op het podium. In de drie jaar die daar op volgden werd de Open Bak-formule verder ontwikkeld.

Die bestaat uit een paar vaste punten: haast zonder uitzondering is er iedere dinsdagavond Open Bak. De presentator is van tevoren bekend, maar het programma blijft tot het laatste moment geheim. Iedereen mag er optreden, mits het niet langer dan een kwartier duurt. En er zijn een paar vaste onderdelen die wekelijks terugkomen, deels uitgevoerd door de presentator, deels door het publiek. Al vanaf het begin was het doel om niet alleen jonge professionals een podium te bieden, maar juist ook hen die zich puur als amateurs met theater bezig hielden.

Naast deze vaste items had en heeft de Open Bak nog een rode draad; het Open Combo. Deze band kon artiesten begeleiden en voorzag de avond van een kop en een staart. Het Open Combo is nog steeds de muzikale omlijsting een zeer belangrijk en gewaardeerd vast onderdeel van de Open Bak.

De Open Bak is een plek waar je betrekkelijk veilig je artistieke kwaliteiten en je product kan testen voor publiek. Voor heel wat artiesten is de Open Bak hun springplank naar het succes geweest. O.a. Paul de Leeuw, Brigitte Kaandorp, Youp van 't Hek, Lebbis & Jansen, Plien & Bianca, Lenette van Dongen, Marc-Marie Huijbrechts, Maarten van Roozendaal en Hans Teeuwen waren in het begin van hun carrière regelmatig op de planken van de Open Bak te vinden.
Tot op heden komt jong en oud talent nog steeds hun creatieve producten in de Open Bak presenteren. De kwaliteit is wisselend, maar er is altijd voor ieder wat wils. En je weet nooit of die onbekende cabaretier die je in de Open Bak zag niet later net zo bekend wordt als zijn voorgangers

Ook al houdt de subsidie op, de tent kan dan best open blijven, zegt de wethouder, als de directie gewoon de zalen duur verhuurt aan derden voor bruiloften en partijen. Ja, maar dan is er ook nauwelijks meer ruimte voor laagdrempelige optredens van beginnende theatermakers! En dat is nu juist het hoofddoel en het bijzondere van De Engelenbak.
Hopelijk is de gemeenteraad op 7 november verstandiger en beseft ze dat roemrijke geschiedenis van De Engelenbak niet zo achteloos mag worden afgebroken.

Vindt u dat ook? Dan kunt u deze petitie tekenen. http://actie.engelenbak.nl/petitie