Joop den Uyl als Amsterdammer

11-2012OAM_nr11_3_coverNu 25 jaar geleden, op 24 december 1987, overleed Joop den Uyl. Als socialistisch premier was Den Uyl in de jaren zeventig voor de Amsterdamse kiezers veruit de populairste landelijke politicus. Als hyper-energiek wethouder van Amsterdam was hij begin jaren zestig heel wat omstredener, met zijn plannen voor extreme modernisering van met name de Jordaan, Pijp en Nieuwmarktbuurt, en het naar de stad halen van een zwaar vervuilend bedrijf als Mobil Oil.
Toch was en bleef hij verknocht aan Amsterdam, waar hij vanuit Hilversum in 1936 economie ging studeren, in 1940 zijn eerste kamer huurde en tot zijn dood bleef wonen. Mede onder invloed van zijn kinderen stelde hij na zijn vertrek als wethouder zijn gedachten over stadsplanning stilletjes bij en steunde als premier (1973-1977) zijn staatssecretaris Jan Schaefer (sinds 1978 in een heel ander beleid van volkshuisvesting en stadsvernieuwing, meer gericht op verbetering dan op vervanging van woningen. En door toedoen van zijn kroost en zijn feministische echtgenote Liesbeth ontkwam deze sociaal-democraat van de oude stempel op den duur evenmin aan enig begrip voor buitenparlementaire fenomenen als Provo en de Kabouterbeweging, actiegroep Dolle Mina en de kraakbeweging.

Voor Ons Amsterdam van november-december schreef zijn biografe Anet Bleich een boeiend artikel over Den Uyl als Amsterdammer: nog t/m 3 januari in de kiosken!

Den Uyl nog eens zien en horen? Vanmiddag (15.45 uur) wordt op tv-zender Nederland 1 een documentaire over Den Uyl vertoond en op de website Geschiedenis 24 vindt u een heel 'dossier-Den Uyl', met diverse fragmenten.