ThemaTijdschrift over De Nieuwe Ooster

Wie er komt voor de begrafenis of crematie van een geliefde heeft daar misschien niet steeds oog voor, maar ‘begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster, aan de Middenweg en Kruislaan in de Watergraafsmeer, is een van de mooiste stukjes van Amsterdam. Mooie kronkelpaadjes en ontzaglijk veel verschillende bomen, en prachtieg grafmonumenten. Zorgvlied is ook prachtig en er liggen net iets meer beroemdheden, maar De Nieuwe Ooster weerspiegelt wat beter de diversiteit van de Amsterdamse samenleving.

 De Nieuwe Ooster is het onderwerp van het nieuwste Thema Tijdschrift. Een opmerkelijke reeks, die nu twee jaar bestaat, bedacht en gemaakt door het creatieve duo Anja Krabben en Rob de Beunje.

Ieder nummer is een themanummer. En alleen bij uitzondering (‘Napoleon in Nederland’, zes afleveringen) wordt aan een thema meer dan één aflevering gewijd. Dat waren eerder ‘Het jaar 1813’ en ‘Felis Catus/De huiskat’. De naam van Anja Krabben kan onze trouwe lezers bekend voorkomen: voor Ons Amsterdam schreef zij eerder over gebouw Helios op het Spui en het eerste en laatste gebruik in Amsterdam van de guillotine (in 1812 op de Nieuwmarkt). Dat ze nu een begraafplaats als onderwerp koos verbaast ons niet. Jarenlang was zij hoofdredacteur van het door haar opgerichte blad Doodgewoon, waarin zij het fenomeen ‘dood’ levendig en ontspannen van alle kanten benaderde. Tot het blad ter ziele ging. 

In 1894 werd de Oude Oosterbegraafplaats (onder en achter het huidige Tropenmuseum) gesloten en een stuk verderop de Nieuwe Oosterbegraafplaats geopend. Ze was als terrein ontworpen door tuinarchitect Leonard A. Springer; Adriaan W.Weissman (ook architect van het Stedelijk Museum) ontwierp de gebouwen. In 1914, 1928, 1942 en 1959 werd de begraafplaats uitgebreid. In 1994 kreeg de Nieuwe Oosterbegraafplaats een crematorium en veranderde haar naam in: ‘De Nieuwe Ooster, begraafsplaats, crematorium, gedenkpark’. Zo heette de begraafplaats informeel allang. In 2003 werd De Nieuwe Ooster een rijksmonument.

 Aan klinkende namen geen gebrek onder de hier begravenen en gecremeerden: de literatoren Jacques Perk,  J.J.L. ten Kate, E.J. Potgieter, Jacqueline van der Waals, Nescio, Theo Thijssen, Jan Mens, Ed Hoornik, Mies Bouhuys, Theun de Vries, Jan Wolkers, Kees Fens en Hella Haasse, de  beeldende kunstenaars Willem Witsen, Thérèse Schwartze, George Breitner, Hendrik Maarten Krabbé, Albert Hahn en Opland,  de acteurs Mietje Kleine-Gartman, Suzanne Sablairolles, Josine van Dalsum, Jos Brink en Sylvia de Leur, musici Wally Tax en Willem Breuker, het architectenechtpaar Frits Staal en Margareth Kropholler,maar ook fotograaf Jacob Olie, journalist Jan Blokker, historicus Richter Roegholt, wielrenner Piet van Nek, ‘zigeunerkoning’ Koko Petalo en Majoor Bosshardt van het Leger des Heils.

 In dit ThemaTijdschrift gaat het over deze prominenten, maar ook de monumentale gebouwen, de bijzondere bomen, maar ook de mensen die bij DNO werkten en werken. En nog veel meer.

 Tot eind maart ligt Thema Tijdschrift De Nieuwe Ooster in de kiosken!

 Meer informatie op: www.thematijdschriften.nl., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 020-64 64 923.