A.s. zondag eerste van vier (!) Open Monumentendagen in 2013

open-monumentendag-amsterdan24mrt.jpgVier eeuwen geleden startte Amsterdam met de aanleg van de grachtengordel. En dat wordt dit jaar gevierd! Bureau Monumenten & Archeologie presenteert maar liefst vier edities van Open Monumentendag Amsterdam oftewel Amsterdam Heritage Days.   Met elke keer andere panden en elke keer belicht vanuit andere invalshoeken.

Zondag 24 maart is er aandacht voor 17e-eeuwse interieurs en het ontstaan van de grachtengordel.
En heeft u altijd al eens achter de voordeur van een grachtenpand in de ‘Gouden Bocht’ willen kijken? Dat kan op zondag 26 mei; dan staat de architectuur en het leven in de 18e eeuw centraal.
Op zondag 14 juli komt de 19e eeuw uitgebreid aan bod.
Als afsluiting volgt op 14 en 15 september een weekend Amsterdam Heritage Days met een lofzang op de Amsterdamse grachten. Rond het landelijke thema ‘Macht & pracht’ zijn dan ruim 60 monumenten gratis te bezoeken en wordt u een programma boordevol activiteiten aangeboden.


Aanstaande zondag kunt meer het interieur bekijken van onder meer het Huis Bartolotti op de Herengracht, het Huis met de Hoofden op de Keizersgracht, de Portugese Synagoge op het Jionas Deniël Meijerplein, de Academie Bouwkunst (Arsenaal) op het Waterlooplein, het Trippenhuis en het Huis Poppen op de Kloveniersburgwal, het West-Indisch Huis in de Haarlemmerstraat en het Rapenhofje op de Palmgracht. Bekijk hier het hele programma!  

Het centrale informatiepunt is Gebouw De Bazel oftewell het Stadsarchief, Vijzeltstraat 34. Op de Informstiemarkt in de grote hal treft u daar onder meer de tafel van Ons Amsterdam!