Morgen (zondag 26 mei) weer Open Monumentendag!

beeldmerk-open-monumentendag-amsterdam-26-mei-2013 1Vanwege 400 jaar grachtengordel en zo meer zijn er in Amsterdam dit jaar vier Open Monumentendagen (‘Heritage Days’), in plaats van die ene traditionele in september. En morgen is er de tweede in de reeks.

In maart stond de 17de-eeuw centraal, op deze tweede dag de 18de eeuw.”Een tijd van vernieuwingsdrang en enorme rijkfom,” stelt de folder vast.” Koopmanshuizen werden omgetoverd in ware stadspaleisjes en tal van nieuwe gebouwen verrezen langs de grachten.”
Tot de opengestelde panden behoren ditmaal Occo’s Hofje (Nieuwe Keizersgracht 94), Covwershof (Nieuwe Herengracht 18), ‘The Bank’ ofwel de voormalige AMRO-bank aan het Rembrandtplein, het in september opengaande Waldorf Historia-hotel (Herengracht 548), met imposant trappenhuis uit 1744, het Huis van Brienen (Herengracht 284), Felix Meritis (Keizersgracht 324) en het Dr. Sarphatihuis (Roetersstraat 2), in 1782 gebouwd als Nieuw Werkhuis voor bedelaars en landlopers en later gemeentelijk Armenhuis.

In de de grote hal van het Stadsarchief in de Vijzelstraat 34 is weer een informatiemarkt. Daar treft u achter een van de tafeltjes ook de hoofdredacteur van Ons Amsterdam, die u (mocht dat onverhoopt nog nodig zijn) graag abonnee maakt, en anders wel genoeglijk met uw van gedachten wisselt over de recente vernieuwing van het blad. Er zijn oude nummers te koop en het nieuwste nummer verkopen we eenmalig voor de afbraakprijs van 2 euro!