Live Oost gaat van start: Cultuur- en buurtgeschiedenisspektakel in Amsterdam-Oost

Muiderpoort 1883Morgen, zaterdag 1 juni, begin weer Live-Oost , het culturele festival In Amsterdam-Oost dat tot en met 2011 bekend stond als De Rode Loper.
Vroeger duurde het één dag, later twee dagen, maar inmiddels zijn het zelfs drie weekenden in juni, vol theater, dans, lezingen, beeldende kunst, rondleidingen, exposities. En zelfs een avondlijke filmvertoning in de open lucht. “Het podium staat in huiskamers, pleinen, straten, gebouwen en parken, “ schrijven de organisatoren. “Kunstenaars uit Amsterdam Oost geven u zo een ander beeld van uw eigen omgeving.”
Dit eerste weekend van juni staan de Dapperbuurt en IJburg centraal, op 8-9 juni het Oostelijk Havengebied, Oostpoort (het Polderweggebied) en de Oosterparkbuurt, en in het laatste weekend (15-6 juni) de Indische Buurt en Transvaalbuurt.

Zaterdagavond is een van de hoogtepunten de vertoning van een film over 800 jaar kruising Linnaeusstraat/Mauritskade. Ter plekke wordt die op een groot scherm vertoond vertoond op het terras van café East of Eden (Linnaeusstraat 11A, hoek Commelinstraat).

 De Dapperbuurt bijt zaterdag 1 juni het spits af van een kleine maand Live Oost-spektakel. Om 16.00 uur begint een vrolijke optocht door de buurt, waarvoor u al vanaf 13.00 uur in de Muiderkerk mooie vlaggen en costuums kunt maken. Van 19.00 tot 22.00 uur is er een swingend programma in het Muiderpoorttheater (Tweede van Swindenstraat 26), waar diverse ‘community art’-porjecten uit de buurt worden gepresenteerd, zoals De Verhalenwinkel en Smaakmakers van de Javastraat.

Heel bijzonder wordt ongetwijfeld om 22.00 uur de avondlijke vertoning op het terras van café East of Eden van Frank Lucas’ film ‘Rond de tijd’ over 800 jaar geschiedenis van de rotonde Linnaeusstraat/Mauritskade en directe omgeving. Die duurt 20 minuten en wordt om 23.30 uur nog eens herhaald. De eerste keer geeft Peter-Paul de Baar, hoofdredacteur van Ons Amsterdam, een korte inleiding.
‘Rond de tijd’ belicht op een verrassende en aantrekkelijke manier acht eeuwen geschiedenis van de plek waar de film zal worden vertoond: de rotonde naast het Tropenmuseum en de paar hectares daar vlak omheen: de Linnaeusstraat (en Middenweg), de Muiderpoort, en het noordelijkste stukje Oosterpark.
Het verhaal begint rond 1200 met het dorpje Oetewaal dat ouder was dan Amsterdam; er zijn beelden van de grote overstroming in 1651 waardoor een groot deel van het oosten van Amsterdam Oost werd weggevaagd.
U ziet de nieuwe stadsmuur in 1663, de instorting van de eerste Muiderpoort in 1769, de molen die er stond, de pleziertuin die er was.

Er zijn prenten en foto’s van de begraafplaats op de plek waar nu het Tropeninstituut is, de bouw van het instituut tussen 1914 en 1926 wordt getoond, de brand in de Muiderkerk in 1989, de nieuwbouw, een gedicht van Nescio en meer.

Het filmpje heeft geen gesproken commentaar; wel zijn er ondertitels.
In circa 220 ‘stilstaande’ beelden (prenten, afbeeldingen van schilderijen, historische foto’s, actuele foto’s), animaties en filmfragmenten wordt de geschiedenis getoond van deze locatie en van wat vanaf deze plek zichtbaar was en is.
Het is een reis door de tijd. Door een snelle opeenvolging van beelden van bepaalde gebeurtenissen ontstaat een filmisch effect.
En voor hen die de rotonde wel eens passeren: na het zien van de film ervaart u die plek net even anders.