Filmpje over 800 jaar Linnaeusstraat e.o. (nu op internet!)

Poort van Muiden cafe
Ook al is er gerede twijfel aan de stelling dat de Linnaeusstraat ‘de oudste straat van Amsterdam' is (in 2007-2008 deden we verslag van een pittige discussie), oud is ze zeker. Waarschijnlijk zelfs ouder dan de nederzetting Amsterdam, kort na 1200 gesticht op de Nieuwendijk.
Tot 1878 heette deze straat de Oetewalerweg en die verbond al rond 1200 Ouderkerk aan de Amstel (waar de heren van Aemstel al rond 1200 resideerden) met het gehucht Oetewaal of Houtewaal, dat rond 1651 compleet zou worden weggespoeld.


De immer razend-enthousiaste oud-onderwijzer, erfgoedpromotor en filmmaker Frank Lucas zoomde in op de plek waar de Linnaeusstraat uitkomt op de Mauritskade, de huidige rotonde tegenover het Tropenmuseum dus, en onderzocht hoe die plek (en het gebied in een straal van zo’n 200 meter eromheen) in de loop van acht eeuwen veranderde, Dat leverde een charmante film van 20 minuten op, die afgelopen zaterdagavond (tijdens het Live Oost-festival) aan de buurt werd gepresenteerd, op een groot filmdoek op het terras van café East of Eden (Linnaeusstraat 11, in 1888 geopend als De Poort van Muiden).
Die film is nu ook op de website Vimeo (een veredeld YouTube) te zien!

Meer weten over de discussie over de ouderdom van de Linnaeusstraat? Klik hier voor de stelling dat dit ze misschien al uit de elfde eeuw dateert, en hier voor een stevige kritiek daarop.
Meer weten over het wegspoelen van Oetewaal in 1651? Klik hier!