‘Volksopera’ over Floradorp in Noord (alias ‘de Rimboe’): zondag op tv

Vanmiddag (16 juni) is om 13.00 uur op Ned. 2 een hartverwarmende NTR-documentaire te zien over de totstandkoming van een ‘Volksopera’ over Floradorp in Noord, door en voor zanglustige bewoners maar ook geweldige professionals.
Volksopera FloradorpDaardoor aangemoedigd, presenteert initiator René van ’t Erve op 22 en 23 juni (20.45 uur) op ’t Zonneplein een tweede Noordse Volksopera, nu van en over Tuindorp Oostzaan.

Over de Floradorp-opera:


Wat gebeurt er als weerbarstige volkswijk in Amsterdam-Noord zich ineens achter een plan schaart? Wanneer een buurt, waar klassieke muziek nou niet de meest geliefde kunstvorm is, zich gepassioneerd stort op opera?
Op het grasveld waar tijdens de jaarwisseling de grootste kerstbomenstapel van Nederland brandt ging in de zomer van 2012 de Volksopera Floradorp in première. Het veldje aan de Floraweg is het toneel van een volks muziekdrama dat het verhaal vertelt van de onmogelijke liefde tussen een jongen uit Floradorp en het mooiste meisje van de Buiksloterdijk. De opera bestaat uit 24 bekende operaklassiekers en wordt helemaal gezongen in het Nederlands.
Initiatiefnemer René van ‘t Erve kwam in 2011 met zijn idee voor een opera voor en door bewoners uit de wijk. Na een serie audities bleven 20 personen over met wie hij aan de slag ging. “k ben zelf een operaliefhebber, maar wist dat in Floradorp dit genre niet voor de hand lag. In deze buurt denk je eerder aan een repertoire van Hazes en andere volkszangers. Toch heeft het enthousiasme me verrast.”
DaVan ‘t Erve bracht buurtbewoners en professionals bij elkaar. “Voor de meeste solisten is dit de eerste keer dat zij een heuse opera zingen. We werken echt met man en macht om de optredens tot een succes te maken’. De muzikale begeleiding komt van jong afgestuurde musici van het Conservatorium Amsterdam en ook het Buiksloterkoor levert een belangrijke bijdrage. De muzikale leiding is in handen van dirigenten Joan Berkhemer en Jacqueline Fleskens.