Nu in het zomernummer van Ons Amsterdam:

07 2013 cover klein
Bredero's's levensechte beeld van 17de-eeuws Amsterdam
Wie wil weten hoe 17de-eeuwse Amsterdammers klonken, leest (beter nog:
kijkt en luistert naar) een van Bredero’s kluchten. Want dat is misschien wel de grootste van Bredero’s vele verdiensten: hij was de eerste die
‘echte’ Amsterdammers op het toneel zette.

Afschaffing slavernij: Amsterdam niet in voorhoede
Halverwege de 19de eeuw werd Nederland regelmatig de les gelezen. Vrijwel heel Europa had de slavernij afgeschaft, waar bleef Nederland? Vaste medewerker Marius van Melle beschrijft de rol van Amsterdam, zowel bij de instandhouding als bij pleidooien voor de uiteindelijke afschaffing van de slavernij. Niet professoren maar Jordanese vrouwen in de voorhoede!

Marius van Melle

Een buurtje op de Wallen
Het buurtje tussen de Warmoesstraat en de Oudezijds Voorburgwal, in het noorden begrensd door de Oudezijds Armsteeg en in het zuiden door de Heintje Hoekssteeg, bestaat al sinds de 13de eeuw. Wat is er in die zeven eeuwen veranderd?
Wanda NikkelsHoe Molukkers Amsterdammers werden
De Molukse Lena Maail-Pattipeilohy kwam in 1952 op het Centraal Station aan, bang en alleen. Tegenwoordig borduurt ze in het buurthuis met Turkse en Marokkaanse vrouwen. “Ik wil weten hoe die vrouwen zijn. Ik ben zelf ook allochtoon. Maar ik vind ze een beetje kat-uit-de-boom-kijkerig.”
Begin van en nieuwe serie, waarin we praten met immigranten van een bepalade nationaliteit, hun kinderen en kleinkinderen.

Emilie Escher & Ad Nuis
 
De kattenvrouwtjes van Amsterdam
Het lijkt een typisch Amsterdams fenomeen: het kattenvrouwtje. Zeer begaan met het lot van de katten in de stad, altijd bereid een nieuw zwervertje in huis te nemen. Maar de zorg voor zwefkatten is weker niet meer alleen een zaak van excentriekelingen. Ze wordt steeds professioneler aanpakt.
Renée Salomé

Felix Meritis als voorloper van het Concertgebouw
Toen het  culturele genootschap Felix Meritis in 1788 een groots nieuw gebouw liet neerzetten op de Keizersgracht, kwam daar ook een sfeervolle ovalen concertzaal met schitterensde akoestiek. Onder leiding van architecten als Van Bree en Van der Hulst werd 'Felix' het Mekka van het Amsterdamse Muziekleven, met geregeld een gastrol voor beroemdheden als Brahms en Schumann. Elitair was het wel. Dat werd heel anders in het Concertgebouw, dat in 1888 de centrale rol overnam.
Mascha van Nieuwkerk

Cameracontrole ingeburgerd
Toen zo'n 25 jaar de politie de eerste bewakingscamara's installeeerde, klonken er veel protesten. Nu wordt en soms om cameratoezicht gesmeekt.
Peter van de Pouw Kraan

De onverwachte domper voor Progil
B&W waren verbijsterd toen in 1969 de gemeenteraad verbood om het Franse oliebedrijf Progil zichte laten vestigen langs het Noordzaakanaal. Tot dan toe was zware industrie daar meer dan welkom. Maar in korte tijd had de milieubeweging sterk aan invloed gewonnen. Daaraan danken we onder meer Recreatiegebied Spaarnwoude.
Pim Sanders

En verder onder meer:
- De eigentijdse straatbeelden van Theo de Feyter
- De vaste route van stadsdichter Menoo Wigman
- Hier gebeurde het: Stadhouderskade/Tesselschadestraat 1863: Zomertheater Tivoli
- Uit het dagboek van koopman Ernst Heldring: "Burgemeester De Vlugt wil bij beau monde horen.'