Wat staat er in 'De Eberhard' (ofwel ons septembernummer)?

 

09 2013 coverLegendarische wethouder: Monne de Miranda

Monne de Miranda, wethouder van 1919 tot 1939 bereikte ontzagwekkend veel, vooral voor Amsterdammers met een kleine beurs. Maar zijn idealistisch ongeduld en scherpe tong maakten hem kwetsbaar – zeker in combinatie met zijn Joodse afkomst. Vijanden vormden in 1939 een breed front en wisten hem te breken.

Een wandeling door het Oostelijk Havengebied
Hier woonde Eberhard van der Laan van 2001 tot 2011. Moderne architectuur en resten van het havenverleden zijn er fraai vermengd. Je stuit op oude pakhuizen, een torenkraan en een vroeger hotel voor landverhuizers. Een wandeling langs historische plekken in het Oostelijk Havengebied.

 

De vaste route van…  Eberhard van der Laan

In onze rubriek ‘De vaste route’  rijden we met Eberhard van der Laan nog eens van zijn voormalige huis in De Baarsjes door de Kinkerbuurt en het Vondelpark naar Zuid,  waar hij in de jaren tachtig bij advocatenkantoor Van Doorne & Sjollema zijn vak leerde.


 

 

Redder van verwaarloosde jeugd
In het kader van het ‘Top-600’-beleid wil Amsterdam criminaliteit en overlast van jongeren bestrijden door zich sterker te richten op jongere kinderen die al antisociaal gedrag vertonen. Dat doet sterk denken aan de door Elisabeth Boddaert vanaf 1903 gestichte opvanghuizen. Zij geloofde dat armoede en verwaarlozing kinderen op het verkeerde pad brachten, en wilde iets aan die omgeving doen.

 

Al 413 jaar een hechte band
Van de 450 Japanse bedrijven in Nederland zit driekwart in Amsterdam en omgeving. (En daar wordt ook aan gewerkt: Van der Laan bracht nog kort geleden een werkbezoek aan Japan.)  De relatie is al vier eeuwen zo hecht. Het begon met De Liefde, het eerste schip dat in 1600 de Japanse kust bereikte.

 

Verzetsmuseum Junior

Het Verzetsmuseum in de Plantage Kerklaan (waarvan Van der Laan jarenlang bestursvoorzitter was)  krijgt in oktober een aparte afdeling voor jeugdige bezoekers: het Verzetsmuseum Junior. Hoe wordt hier het verhaal van de Tweede Wereldoorlog verteld aan de jongste generaties? We vroegen het aan directeur Liesbeth van der Horst.

 

Fotostudio Merkelbach
Kunstenaars, zakenlieden, militairen: ze verbleven tijdelijk in Amsterdam, maar lieten zich wel vereeuwigen in de chique fotostudio van Merkelbach. Een kosmopolitisch Amsterdam vol glamour door de camera gezien.

 

Amsterdam internetknooppunt
Wiskundigen in de Watergraafsmeer legden de basis, toen ze 25 jaar geleden de allereerste mail uit Europa naar de VS stuurden. Vandaag de dag is Amsterdam een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld.

 

Stem uit het verleden: de laatste brieven van Joop IJisberg

In ieder nummer brengt Ons Amsterdam ook een bijzonder ‘egodocument’: dagboeknotities,  persoonlijke interview, herinneringen: e.d. Ditmaal aangrijpende fragmenten uit de briefjes die ‘Februaristaker’ Joop IJisberg in zijn laatste levensjaar (1941-1942) vanuit de gevangenis aan zijn gezin stuurde.

  

En verder natuurlijk de vaste rubrieken: 25 & 50 jaar geleden, Stadsnieuws. Hier gebeurde het (viering 300 jaar Jordaan, in september 1963 op de Lauriergracht), Dubbelfocus, Komt dat zien,  Verschenen en Mijn Amsterdam.