100 jaar Carmiggelt

Op 7 oktober zou journalist en literator Simon Carmiggelt, zo'n 40 jaar lang croniqueur van het dageljkse Amsterdamse leven, 100 jaar zijn geworden. Ter gelegenheid daarvan presenteren wij nog eens het verhaal dat biograaf Henk van Gelder voor ons schreef over de rol van Amsterdam in Carmiggelts werk.
Ter gelegenheid daarvan brengt het Persmuseum (Zeeburgerkade 10) t/m 26 januari de tentoonstelling 'Simon Carmiggelt' : die gaat niet alleen over zijn beroemde Parool-kronkels (onder het pseudoniem 'Kronkel'), zijn humoristische dichtbundels en tv-en filmoptredens, maar ook om zijn onbekendere politieke activiteioten, zoals zijn verwzetswerk, zijn agitatie tegen het stalinisme en zijn hulp aan Amnesty International. 
Biograaf Henk van Gelder stelde een bundel samen van Carmiggelts alleramsterdamste columns: Dwalen door het Amsterdam met S. Carmiggelt. (Uitg. De Arbeiderspers, 12,50 euro).   

In 2003 schreef Van Gelder voor Ons Amsterdam een mooi artikel over 'Het Amsterdam van Simon Carmiggelt'. Lees het hier!