Mondriaans Amsterdamse jaren (1892-1912): expositie in Amsterdam Museum geopend

Mondriaan molen
Op 10 oktober werd in het Amsterdam Museum een prachtige tentoonstelling geopend over de Amsterdamse jaren van Piet Mondriaan. In zijn jonge jaren woonde en werkte deze pionier van de abstracte kunst lange tijd in onze hoofdstad.


‘Mondriaan in Amsterdam 1892-1912’ laat zien hoe de schilder in en rond de stad zijn eigen stijl ontdekt. Van de donkergekleurde realistische landschappen uit zijn beginjaren tot de bijna abstracte weergave van een stralende Molen bij Zonlicht (1908). De expositie brengt ruim 60, veelal zelden getoonde, Mondriaans voor het eerst terug naar de stad waar ze honderd jaar geleden zijn geschilderd.


Bij ‘Mondriaan in Amsterdam 1892-1912’ verschijnt een gelijknamig boek van Hans Janssen, hoofdconservator moderne kunst van Gemeentemuseum Den Haag. Deze rijk geïllustreerde uitgave werpt een nieuw licht op de Amsterdamse tijd van Mondriaan.

In 1992 bracht het Amsterdamse Gemeentearchief (toen nog op de Amsteldijk) al een tentoonstelling over Mondriaan in Amsterdam. Naar aanleiding daarvan publiceerde Ons Amsterdam toen dit artikel