Amsterdammers kiezen beeld van koning

Bekendmaking Raadzaal

(Advertentie AFK)

Met het aantreden van Willem-Alexander als koning moet er in de Amsterdamse Raadszaal ook een nieuw borstbeeld komen. De inwoners van de hoofdstad kunnen hun stem uitbrengen en mogen kiezen welk beeld het moet worden. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) woensdag bekendgemaakt.


Het AFK had een ontwerpwedstrijd uitgeschreven, waarop 34 kunstenaars reageerden en een ontwerp instuurden. De jury van het AFK koos hieruit drie kunstenaars die werden genomineerd. De Amsterdammers kunnen tot en met 6 januari digitaal hun stem uitbrengen op een van deze drie kunstenaars via de website www.beeldvandekoning.nl.

Daarna maakt het AFK de winnaar bekend. Het definitieve beeld wordt volgend voorjaar in de Raadszaal geplaatst. Amsterdammers hebben de keuze tussen ontwerpen van de kunstenaars Ellert Haitjema, Barbara Visser en Marjolein Rothman. Het ontwerp van Haitjema is een gegraveerd portret van de koning. Visser heeft plannen voor een gelaagd geanimeerd portret, dat de verschillende levensfasen laat zien. Rothman kiest voor een sculpturaal portret, een silhouet gemaakt van staal.