Zojuist verschenen: het maartnummer van Ons Amsterdam!

Cover mrt 2014 klnDeze maand:

Winkelen en flaneren bij gaslicht
De introductie van het gaslicht zorgde er niet alleen voor dat de straatlantaarns (vanaf 1866) veel meer licht gaven.  Ook winkels, theaters en horecagelegenheden ontdekten gaslicht als uitgelezen middel om de aandacht te trekken. Sommige straten in het centrum waren ineens tot bij middernacht een zee van licht. Een avondwandeling was niet langer een hachelijk avontuur, maar juist een pretje.

 

Amsterdams eerste meesterschilder
Jacob van Oostsanen (ca. 1475-1533) is de eerste Amsterdamse schilder die zijn werk signeerde. Zijn schilderijen vonden begin 16e eeuw gretig aftrek, maar na de Alteratie (protestantse machtsovername in 1578)  raakte het werk van deze overtuigde katholiek in de vergetelheid. Ten onrechte! Het Amsterdam Museum zet hem nu in het zonnetje.

 

PvdA: de vier wrangste nederlagen
De gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart dreigen voor de PvdA uit te lopen op een debacle. Dat is niet de eerste keer. Wanneer eerder leden SDAP en PvdA stevige verkiezingsnederlagen en hoe kwam dat? Welke lessen kan de Amsterdamse PvdA trekken uit het verleden?

 

Kokadorus: Nederlands eerste ‘stand-up comedian’
Heel Nederland was het er begin 20ste eeuw over eens: niemand kon zo goed verkopen als marktkoopman Kokadorus op het Amstelveld. Zijn belangrijkste wapens: een guitig gezicht, tomeloze fantasie en een vlotte babbel doorspekt met absurdistische grappen en grollen.

 

Geen abonnee? Dan snel naar de boekhandel of kiosk! (En ook maar meteen razendssnel abonneren!)