Vannacht weer Stille Omgang!

Vannacht (nacht van zaterdag op zondag, 22-23 maart ) vindt voor de 133ste keer de Stille Omgang plaats door de Amsterdamse binnenstad.  Bezopen kroegverlaters stuiten meer dan eens verbijsterd in de Kalverstraat of op de Wallen op een somber geklede stoet prevelende dames en goeddeels heren op leeftijd, uit Amsterdam, maar vooral 'uit de provincie'.


Zij herdenken het Mirakel van Amsterdam, een niet in drie woorden samen te vatten wonder dat naar verluidt in maart 1345 plaatsvond en al een jaar later door de autoriteiten werd erkend.
Vervolgens werd het Mirakel jaart na jaar in een uitbundige processie herdacht, tot dat in 1578 de (calvinistische) protestanten de macht overnamen in de stad ('Alteratie'). Voortaan werden alle processies verboden, Dat Processieverbod hield stand tot na 2000. Intussen bedachten de katholieken al in 1881 een list. Eerst in een klein groepje, in later jaren steeds massaler volgden ze jaar op jaar op een nacht in maart weer de gwereconstrueerde middekeeuwse processieroute,, maar wel in doodse stiktem en zonder vaandels, monstransen en dergelijke.  En dan heete het geen processie!  Iderdaad durfde de stedelijke autoriteiten het niet te verbieden.  Lees hier het hele verhaal!