In het meinummer van Ons Amsterdam

05 2014 cover202Beatles duiken rosse leven in

Op vrijdagmiddag 5 juni 1964 namen The Beatles hun intrek in het Doelenhotel. Volgens John Lennon volgde een wilde nacht die zich alleen liet vergelijken met de decadente tonelen uit Fellini’s films. Hij zou op zijn knieën bordelen uit zijn gekropen  Wat gebeurde er echt? (Al in 1989 zocht Ons Amsterdam het tot op de bodem uit en nu combineren we we dat nog eens met 'nagekomen berichten'.).

Zwembad in de Amstel

Het bijzonderste van alle zwembaden in Amsterdam was toch wel het drijvende zwembad in de Amstel, dat op 14 juli 1881 feestelijk werd geopend. Niet alleen vanwege de enorme omvang en de prachtige locatie. Ook omdat het volledig was bekostigd (crowdfunding!) door Amsterdammers.

Joseph Roth in Amsterdam

Joseph Roth, de legendarische schrijver, journalist én drinker, woonde in 1936 vijf maanden in Amsterdam. In een hotel vanzelfsprekend, want ‘huizen zijn om te sterven’. Roth wandelde graag door de Joodse buurt. Maar vooral zat hij in de kroeg, in gezelschap van ‘tout’ bekend Amsterdam.

Horeca is gemeente te slim af

In 1892 vervroegt de burgemeester de sluitingstijd voor uitgaansgelegenheden. De exploitanten reageren met een list. Om klokslag twaalf uur veranderen talloze etablissementen in besloten sociëteiten. Een jarenlange strijd met de gemeente begint.

Opkomst en ondergang van Wally Tax

Met zijn band The Outsiders speelde hij The Rolling Stones van het podium, hij stond op Woodstock en was een van de idolen van Nirvana’s Kurt Cobain. Toen zijn grote liefde en muze Laurie  Langenbach stierf, ging het bergafwaarts.

Opgroeien in het Joodse Jongensweeshuis

Niek van Zutphen, oud-ambassadeur in Australië, groeide in de jaren vijftig op in het Joodse Jongensweeshuis aan de Emmalaan. Dat werd gerund door zijn ouders. Hij schreef zijn herinneringen aan die naoorlogse jaren op.

En verder

In beeld: ‘1 mei algemene verhuisdag’

Column Felix Rottenberg

Stadsnieuws

50 & 25 jaar geleden

Stem uit het verleden

De vaste route van Herman Doeleman, pionier van de sociale advocatuur

Dubbelfocus: Gezicht op de Westertoren

Mijn Amsterdam

Het komende nummer van Ons Amsterdam verschijnt: 2 mei. Thuis ontvangen? Profiteer voor vrijdag 18 april van de speciale aanbieding!