Amateurfilms van Amsterdam in Eye

Filminstituut EYE (op de noordelijke IJ-oever) wijdt de twaalfde aflevering van de internationale Home Movie Day aan amateuropnamen van Amsterdam. Stadsarchief Amsterdam is speciale gast (o.v.b.) met een een selectie ontroerende films die eerder werden vertoond in de tentoonstelling ‘Amsterdam Nieuw-West ’50-’60’.

Onder historici is er groeiende belangstelling voor amateurfilms als tijdsdocument en bron van historische informatie; nog steeds gaan veel amateurfilms verloren, reden waarom de Internationale Home Movie Day in het leven is geroepen als internationaal eerbetoon aan de amateurfilm.

Op deze dag zijn gewoontegetrouw in EYE meerdere programma’s te zien waarin familiefilms centraal staan. Dat betekent voor de bezoekers in de zaal: samen kijken en commentaar leveren op de opnamen van Amsterdam, Amsterdammers en het Amsterdamse.

Intussen hebben flink wat filmende Amsterdammers hun opnamen van de hoofdstad ingezonden.  Ze worden in EYE vertoond en kort ingeleid door de makers. Ook amateuropnamen van Amsterdam uit de EYE-collectie worden vertoond  naast recent gevonden amateuropnamen van het vooroorlogse Rotterdam.

Gastarchief is Stadsarchief Amsterdam (o.v.b.), dat een selectie films meebrengt die eerder voor de tentoonstelling Amsterdam Nieuw-West ’50-’60  (2012) werden verzameld. De ontroerende opnamen brengen de vroege jaren van deze nieuwbouwwijk opnieuw tot leven. Ook praten conservatoren en archivarissen over de problematiek van verzamelen, behoud en beheer van amateurfilms in de Stadsarchief-collectie.

Let op! Doe mee en lever uw film (over Amsterdam) in t/m 8 oktober (via eyefilm.nl/homemovieday). Maak kans op vertoning van uw film op het grote doek in EYE.  

18 oktober