Ons Grote Jaren-Zestig-Nummer! (Verschijnt 7 november)

Provo kejje lacheEr staat weer een prachtig themanummer op stapel. Het onderwerp: de magische jaren '60 in Amsterdam! Dit nummer verschijnt 7 november.

Nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 23 oktober een abonnement, dan ontvangt u dit themanummer thuis!

Het wordt een nummer vol swingende verhalen:

Hoe Hans van Mierlo nét geen acteur werd
1966 was een turbulent jaar voor Hans van Mierlo. Hij is de geschiedenis ingegaan als de charismatische leider van de nieuwe politieke partij D'66. Maar bijna was het in zijn leven – en de Nederlandse politiek – heel anders gelopen. Als hij de hoofdrol in de film Het gangstermeisje wél had gekregen...

Oproer in cabaret, toneel en muziek
Geen taboe was nog heilig voor theater en cabaret: religie, gezag, seks en Oranje – één voor één gingen ze eraan. De nog piepjonge Jacques Klöters vond het geweldig. "Ik wilde de mensen ook wel een beetje shockeren." Op z'n 21ste was hij een van de oprichters van cabaretgroep Don Quishocking. Klöters blikt terug op 'zijn' jaren zestig: de sleur moest de goot in.

Hoe uniek was magies sentrum' Amsterdam?
In de jaren zestig bouwde Amsterdam internationaal een reputatie op als 'magisch centrum' of beter gezegd: 'Magies Sentrum'. Wat er rond Dam, Spui, Leidseplein en Vondelpark gebeurde, maakte in de rest van de wereld diepe indruk. Tenminste, dat denken we hier in Amsterdam. Was dat ook écht zo?

Alle dagen feest op de OSG!
Als de leraar Duits voorlas uit het 'Nibelungenlied', zetten de leerlingen de ramen open en staken een sigaretje op. Schrijfster Ingrid Hoogervorst bracht haar middelbareschooltijd door op een experimenteerschool: de Osdorper Scholengemeenschap. Projectonderwijs, kritisch denken, discussie. En vrijheid, heel veel vrijheid.

'Er groeit gras in de Weesperstraat' *
Herman Vuijsje over de hoofdstraat van de Amsterdamse Jodenhoek.
'Dat is een naam van voor de oorlog', zeiden Amsterdamse Joden na 1945 als er een typisch Joodse achternaam viel die niet meer voorkwam. Eigenlijk hadden ze dat ook over de Weesperstraat moeten zeggen. Want die hoofdstraat van de Amsterdamse Jodenhoek, bestaat niet meer. Twee sleutelperiodes in de Nederlandse geschiedenis zijn daarvoor verantwoordelijk. Behalve de oorlog óók de jaren zestig.
* Titel van een verhalenbundel van Meyer Sluyser, 1961

Ban de Bank!
De jaren zestig waren ook de tijd van het ontwakend verzet tegen de 'cityvorming' : de grootschalige afbraakplannen voor grote delen van de oude stad, de aanleg van brede autoracebanen en de bouw van foeilelijke kantoorkolossen. En die protesten kwamen zeker niet alleen van provo's. In 1966 ontstond een vloedgolf van protesten uit allerlei hoeken tegen de nieuwbouwplannen van de ABN in de Vijzelstraat.

... en nog veel meer!

---

NEEM een abonnement en krijg korting én cadeaus!

Of GEEF een abonnement aan een vriend of vriendin en krijg zelf meerdere cadeaus!