Ons Amsterdam in januari: het wordt weer een prachtig nummer

We zijn alweer druk bezig met het afronden van het januarinummer van Ons Amsterdam. Benieuwd wat u van dit nummer kunt verwachten? Lees het hieronder!

 

Waag SintEloystoren en latrine klnHoe oud is de Waag eigenlijk?

Het was een geluk bij een ongeluk dat de Waag verzakte en de scheuren zo groot werden dat onmiddellijk ingrijpen nodig was. Want nu konden archeologen een kijkje nemen onder de toren en eindelijk het antwoord vinden op de vraag: hoe oud is de Waag eigenlijk?

 
Smakelijke Jiddische kroniek over het Rampjaar 1747

In de jaren ’40 van de 18e eeuw worden de Nederlanden meegesleurd in de Oostenrijkse Successieoorlog. Als Franse troepen in 1747 Bergen op Zoom veroveren, ontstaat er paniek. Hoe Amsterdammers deze turbulente tijden beleefden, lezen we in de smakelijke Jiddische kroniek van Abraham Braatbard.

‘De mooiste moskee van West-Europa’

In december is de buitenkant van de Westermoskee in De Baarsjes eindelijk gereed. Voor de binnenkant is nog even geen geld. De bouw van ‘de mooiste moskee van West-Europa’ ging gepaard met ruzies en rechtszaken. Wij maken alvast de balans op.

 

Wilhelmina Drucker was voor niemand bang

Wihelmina Drucker, pionierster van de vrouwenbeweging en ‘Amsterdamsche in hart en nieren’, was voor niemand bang. Ze waagde het zelfs kritiek te leveren op de bijkans heilig verklaarde socialistische voorman Domela Nieuwenhuis, die pleitte voor een verbod op kinder- én vrouwenarbeid.

 

Stadslegende: Het Huis met de Bloedvlekken

Amstel 216 is een pand met een bewogen geschiedenis. Eind 17e eeuw woonde hier de regent Coenraad van Beuningen die door een slecht huwelijk en financiële tegenslagen tot waanzin werd gedreven. Naar het schijnt wordt de buurt nog steeds ’s nachts opgeschrikt door zijn “snijdend hoongelach”.

Nog geen abonnee? Geen nood, als u vóór donderdag 11 december 16.00 u. een abonnement neemt, krijgt u dit nummer thuis! 

Een abonnement weggeven? Dat kan! En u ontvangt zelf ook cadeaus.