''Rebelse stad': film over Amsterdam in jaren '60, vanaf 5 februari in bioscopen

REBELSESTAD poster web NLDe jaren zestig zijn duidelijk nog niet vergeten, bleek uit de reacties op ons daaraan gewijde winternummer.

Dus maken we u graag attent op de documentaire van Willy Lindwer over die omstuimige jaren die vanaf 5 februari te zien is in de bioscopen. Gisteren (maandag 2 februari) vond in Eye de gala-premiere plaats.

Rebelse stad laat zien hoe een klein groepje jongeren in het Amsterdam van de jaren zestig de macht uit haar tent lokt. Ze drijven politie en burgemeester tot wanhoop, geven de jeugd een stem en veranderen Nederland voorgoed. Provo wordt onbedoeld de spreekbuis van het verlangen naar verandering.

Win kaarten voor de documentaire Rebelse Stad! Ons Amsterdam mag 4 x 2 vrijkaarten weggeven voor Rebelse Stad, in een bioscoop naar keuze. Wilt u kans maken op vrijkaarten? Schrijf u in voor de nieuwsbrief, mail vóór 22 februari uw naam en adres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. Rebelse Stad. Bekijk hier waar Rebelse Stad te zien is: www.rebelsestad.nl.

In mei is het vijftig jaar geleden dat Provo met zijn lieve(r)evolutie Amsterdam op stelten zette. De documentaire van Emmy Award en Gouden Kalf-winnaar Willy Lindwer (Kind in twee werelden, Laatste zeven maanden van Anne Frank) laat de periode herleven, waarin naoorlogse jongeren voorgoed afscheid nemen van de oorlogsjaren van hun ouders. Provo, als katalysator van de onvrede in de samenleving, komt voort uit een woelige periode die midden jaren vijftig begint. Voor het eerst hebben jongeren eigen geld. Binnen Provo ontstaat een explosieve combinatie door de vermenging van anarchistische ideeën en acties. Met hun witte plannen, witte kleding en ludieke acties maken de Provo's Amsterdam tot het Magisch Centrum van de Nieuwe Wereld.

In de amper twee jaar van Provo's officiële bestaan ondergaat Nederland een metamorfose. Van een land waar nauwelijks iemand van de gebaande paden durft, ontwikkelt het zich tot een land dat zich aan god noch gebod stoort, zich massaal neervlijt in het park en elkaar een joint doorgeeft. In Rebelse stad komen mensen aan het woord die direct bij de gebeurtenissen rond Provo betrokken waren. Hoofdpersonen zoals Roel van Duijn, Saar Stolk, de vrouw van wijlen Rob Stolk, Robert Jasper Grootveld en fotograaf Cor Jaring (foto's boven), maar ook Luud Schimmelpennink, Irene van de Weetering, Hans Metz en Auke Boersma. Van de kant van de BVD horen we Provo-infiltrant Wim de Weerd.