Brug over het IJ?

IJbrug Flip vdBAl sinds omstreeks 1850 worden er plannen gemaakt voor bruggen over het IJ – al was er destijds aan de overkant nog bar weinig te beleven. Sindsdien kwamen er weliswaar ponten en tunnels, maar die kunnen inmiddels de drukte nauwelijks meer aan en vragen veel geduld van de reiziger. Intussen wordt Amsterdam-Noord ook per jaar levendiger, o.a. door de herontwikkeling van het NDSM-terrein, de nieuwe Tolhuistuin en de vernieuwing van o. a. de Van der Pekbuurt. Dus: waarom is er nog steeds geen IJbrug? Waar moet die liggen, hoe hoog kan die zijn en hoe moet die eruitzien?
Al die vragen komen aan bod in de tentoonstelling die vanmiddag (zaterdag 31 januari) werd geopend in Museum Amsterdam Noord (Zamenhofstraat 28A; te zien t/m 26 , do-zo. 13-17 uur), maar ook morgenmiddag (zondag 1 februari, 15 uur) in het Stadsarchief, in de talkshow 'Amsterdam in gesprek' .

(Afbeelding:  het recentste ontwerp, van van de onvermoeibare Flip van den Bergh, zoon van mr. George vdB (jaren '30 gemeenteraadslid voor SDAP) en broertje van wijlen prof. Hans vdB, neerlandicus en toneelrecensent). Flips eerste IJbrug-ontwerp dateert van omstreks 1990.)