Ter perse: ons maartnummer, met veel aandacht voor de 19de eeuw!

Cover maart-2015-klnHet februarinummer viel vorige week bij de abonnees in de bus, maar intussen sturen we dezer dagen het maartnummer alweer naar de drukker!

Wat gaat dat u bieden?

Veel over de 19de eeuw, waaraan het Amsterdam Museum een tentoonstelling wijdt (De IJzeren Eeuw) en VPRO en NTR een gelijknamige tv-serie. Maar ook artikelen over de legendarische oud-wethouder Jan Schaafer, fotograaf Cor Jaring, en het jubilerende R.K. Meisjeslyceum Fons Vitae.


MINI-SPECIAL AMSTERDAM IN DE IJZEREN EEUW
De 19de eeuw was een tijdperk van onophoudelijke innovatie en verandering. Amsterdam kwam pas na 1870 echt op stoom, maar daarna ging het razendsnel. Wat er allemaal veranderde tijdens de IJzeren Eeuw leest u in deze special.

* Geweldige inhaalslag
'Amsterdam maakte na 1870 een geweldige inhaalslag.' Wij praten met hoogleraar Kees Zandvliet, de bedenker van de tentoonstelling De IJzeren Eeuw in het Amsterdam Museum én de gelijknamige tv-serie.

* Wildwest op de grachten
Wethouder Wim Treub wilde het Amsterdamse telefoonnet onder gemeentelijk beheer krijgen, maar de Bell-Telephoon Maatschappij gaf zich niet zomaar gewonnen en nam haar toevlucht tot sabotage.

* High society in rep en roer
Dát was schrikken voor Pierre Cuypers, de beroemde architect van kerken, Rijksmuseum en Centraal Station. Zijn dochter Mia verliefd op een Chinees! De Amsterdamse high society amuseerde zich kostelijk met de affaire.

* Topattractie: ballonvaarders
Het publiek kreeg er maar niet genoeg van: ballonvaarders die het luchtruim kozen. Zoals de Weense avonturier Carl Kirsch, –'ex-kamerbehanger van de keizer van Brazilië' – en prof. Lassaigne, die acrobatische acts uithaalde.

* Lobby voor bordeelverbod
In 1896 voerde Amsterdam een bordeelverbod in. Wie de kranten erop naslaat krijgt de indruk dat de gewone Amsterdammer het ermee eens was. Maar dat ligt toch anders, blijkt uit de vele brieven die buurtbewoners én prostituees tussen aan de burgemeester stuurden.

EN VERDER ONDER MEER:

* Jan Schaefer: een politieke bulldozer
* 100 jaar Fons Vitae, in oorsprong een katholieke HBS voor meisjes
* De havenfoto's van Cor Jaring
* Hoe de Stadsschouwburg in 1890 afbrandde.
* De vaste route van Yoeri Albrecht (directeur De Balie)

Nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 19 februari 16.00 een abonnement, dan krijgt u dit nummer thuis.