Talkshow 'Stadsleven' 22 januari over 'Stadstaal'.

De populaire talkshow Stadsleven van journaliste Tracy Metz is a.s. maandagavond 22 februari gewijd aan ‘StadsTaal’. Hoofdthema: hoe wordt de stad in taal verbeeld?  (Het belooft druk te worden, dus reserveer snel bij De Balie!)
Eregast is schrijver Remco Campert (geëerd met de Prijs der Nederlandse Letteren), die onlangs met Jeroen Henneman het boek De stad publiceerde.  Lees hier het hele programma. 

Zoals steeds is er veel meer.  Het gaat bijvoorbeeld ook over poëtische graffititeksten en andere spontane muuropschriften.

Maar een ander thema is het Amsterdams in diverse varianten.  Taalonderzoekster Margreet Dorleijn vertelt over de straattaal van Turkse en Marokkaanse jongeren.

En filminstituut Eye presenteert een fragment uit de Nederlandse film
Pygmalion uit 1938,  naar het toneelstuk van George Bernard Shaw,  dat in 1964 een nieuw leven begon als de musical My Fair Lady.  Over taalwetenschapper professor Higgins die met een vriend wedt dat hij het ordinaire bloemenmeisje Liesje Doeluttel tot een echte dame zou kunnen transformeren. Om het contrast overtuigend te maken sprak Liesje (actrice Lily Bouwmeester) in de beginscène een veel overtuigender plat-Amsterdams dan in de wat eerder uitgebrachte ‘Jordaanfilms’, waarin voor de verstaanbaarheid stevige concessies waren gedaan.

Voor de tweede keer presenteert Tracy Stadsleven op een prachtige niieuwe pllek: iDe Balie (Kleine-Gartmanplantsoen 10, 20.00-22.00 uur. Kaarten (€ 7,50) zijn te koop bij De Balie en  reserveren is zeer raadzaam…

Mis vooral niet op de Stadsleven-site het Dossier over ieder thema!  Zeer tot ons genoegen verwijst Stadsleven nu uitvoerig naar de artikelen die wij  in 2008-2009 publiceerden over de vele invloeden op het allesbehalve onveranderlijke Ons Amsterdam!