Oorlogskinderen van de Rivierenbuurt (en joods buurtleven in Oost)

Oorlogskinderen Rivierenbuurt 

Nu de 70ste Bevrijdingsdag nadert, wordt weer op allerlei verschillende manieren aandacht besteed aan vele aspecten van de Tweede Wereldoorlog. Twee lichten we er alvast uit 

Op de Churchilllaan, bij de standbeeld van Gandhi, wordt morgenmiddag de openlucht-fototentoonstelling Oorlogskinderen van de Rivierenbuurt geopend.

En in het piepkleine Museum Perron Oost op de Cruquiusweg is sinds afgelopen weekend een expositie te zien over het joodse verenigingsleven in Amsterdam-Oost – dat door de Nazi’s goeddeels werd vernietigd.  

Oorlogskinderen van de Rivierenbuurt

Zestien kinderen uit de Amsterdamse Rivierenbuurt werden in 1943 gefotografeerd door Annemie Wolff (later ook vermaard als fotograaf van de Amsterdamse haven; http://www.joodsamsterdam.nl/persstichtingwolff.htm) . Foto’s als herinnering voor later, of voor valse papieren. In 2008 werden ze teruggevonden in de erfenis van de fotografe.Ruim 70 jaar later hebben hedendaagse Rivierenbuurtkinderen de oorlogskinderen geïnterviewd, over hoe het was om als kind in een oorlog op te groeien. Het resultaat zijn zestien panelen op de Churchilllaan (waar Annemie Wolf van 1935 tot 1943 woonde), met foto’s uit 1943 en 2015 en de verhalen van de ‘Oorlogskinderen van de Rivierenbuurt’.

De tentoonstelling wordt geopend op 23 april om 16 uur bij het beeld van Gandhi op de Churchilllaan door Femke Roos-Meijer, een van de gefotografeerde kinderen uit 1943 en oud-voorzitter van de stadsdeelraad Zuid. Als peuter overleefde ze Bergen-Belsen.

http://www.stichtingwolff.nl/uploads/affiche.pdf

 

Joods verenigingsleven in Amsterdam-Oost

Zondag 19 april opent in Museum Perron Oost (Cruquiusweg 11) een tentoonstelling over het Joodse verenigingsleven in de Indische Buurt, met name de vereniging Rechouwous, opgericht in 1925. (Sinds vorig jaar herinnert een plaquette in de hal van Albert Heijn in de Molukkenstraat eraan.
Rode draad is de familie Gans, waarvan familiefoto’s en dagboekfragmenten te zien zijn.

De tentoonstelling is samengesteld door Frits Slicht van het Geheugen van Oost.

De tentoonstelling is van 19 april t/m 21 mei iedere zondag open tussen 14.00-16.00 uur en op 4/5 mei tijdens speciale activiteiten. De tentoonstelling is samengesteld door Frits Slicht van het Geheugen van Oost.