‘Socialistenwandeling’ door Jordaan (10 mei)

Palingoproer kleur LRDe buurt van het Palingoproer (1886)

Op zondag 10 mei (13.00-15.00 uur) organiseert het Theo Thijssen Museum (Eerste Leliedwarsstraat 16 Amsterdam) een wandeling door de Jordaan langs plekken die verbonden zijn aan de vroege socialistische beweging in deze volksbuurt eind 19de eeuw. De tijd van het roemruchte Palingoproer (1886), waarin Theo Thijssen een jongen was met een akelig geheim: zijn vader was socialist! Dat klinkt ook door in Thijssens beroemdste roman: Kees de jongen.

De socialisten waren vanaf ongeveer 1880 (onder leiding van oud-dominee Ferdinand Domela Nieuwenhuis) een kleine, maar snel groeiende beweging in Amsterdam. Weliswaar koesterden de meeste - zeer ongeschoolde – bewoners van volksbuurt de Jordaan een diepe liefde voor het Koningshuis: bij de gratie Gods was de koning hun held; al wat niet deugde lag aan het stadsbestuur. Alleen op dat laatste punt waren links en rechts in de Jordaan het eens. Voor de rest waren Rood en Oranje water en vuur.
Toch was er voor 1900 geen Amsterdamse buurt met zoveel rooien als de Jordaan. Familiale netwerken speelde een stevige rol. En hun socialisme had een behoorlijk emotioneel karakter.

Waar woonden die eerste Amsterdamse socialisten? Welk beroep oefenden ze er uit? Hoe kendenn ze elkaar? Waar kwamen ze samen? En vooral: wat dreef hen? Doorspekt met prachtige anecdotes,wordt dat al wandelend verteld door ons nieuwe bestuurslid dr. Dennis Bos, auteur van het veelgeprezen historische proefschrift Waarachtige Volksvrienden. De vroege socialistische beweging in Amsterdam 1848 – 1894.

De wandeling sluit aan bij onze tentoonstelling De strijdbare schoolmeester. Het nuchtere socialisme van Theo Thijssen en de gelijknamige brochure, voor € 3,- te koop in het museum. .

Deelname aan de wandeling kost € 7,50 p.p. Donateurs van ons museum mogen gratis mee. Reserveren is nodig: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; 020-420 71 19.

Voor meer informatie: Peter-Paul de Baar, 020-365 78 50; 06-44 66 30 46.