Amsterdam Museum brengt Provo’s Magies Sentrum weer tot leven

Witte fiets getildOp 25 mei a.s. is het precies 50 jaar geleden dat o.a. Roel van Duijn en Rob Stolk een pamflet verspreidden waarin de verschijning van een nieuw politiek tijdschrift werd aangekondigd: Provo. Dat geldt als het ‘officiële’ begin van de legendarische (en verre van officiële) Provobeweging.
Onder de titel iProvo besteedt het Amsterdam Museum hieraan uitgebreid aandacht met onder andere een optreden van Freek de Jonge, een speciale ‘app’, en een postertentoonstelling in de stad met locaties als het Lieverdje, Vondelpark en Paradiso. Niet alleen de geschiedenis van Provo komt aan bod, maar ook wordt duidelijk wat de nalatenschap is van deze beweging. Ideologisch én praktisch: zo ziet Car2go (de onderneming met de witte elektrische auto´s die vandaag de dag door onze hoofdstad rijden) zichzelf als directe erfgenaam van de Witkar van de provo´s.

 App-ening

De Provo-app is ontwikkeld door het Amsterdam Museum in samenwerking met studenten Public History van de UvA en partners in de stad. Deze app voert langs een aantal typische Provo-plekken zoals het Spui en Vondelpark. Het zijn de plekken van het ‘Magies Sentrum’ van Amsterdam zoals dat destijds werd genoemd, de plekken waar provo’s hun ideeën over een nieuwe maatschappij bedachten. Zo waren provo’s tegen de auto en het koningshuis maar pro voorbehoedmiddelen en voor een speelse mens in een mensvriendelijke stad.

Deze app is gratis te downloaden en beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Poster-tentoonstelling door de stad heen

Het historisch belang van deze Provo-plekken wordt gemarkeerd met een postertentoonstelling op de locaties.

Provo-website

Daarnaast ontwikkelt het Amsterdam Museum een website met blogs, interviews en foto- en videomateriaal.

Provo-feestdag: 25 mei

Op 25 mei, 50 jaar na de publicatie van het eerste Provo- pamflet organiseert het museum een feestelijke dag met speciale Provo- activiteiten, waaronder een optreden van Freek de Jonge. Daarnaast wordt de Provo-app gelanceerd en een boek over kunstenaar Aat Veldhoen gepresenteerd.

27 mei en 28 mei: avondlijke -boottochten

Een Provo-ervaring op een boot, waarbij ‘anti-rookmagiër’ Robert Jasper Grootveld centraal staat.

 

26 juni: Rondleiding door Provo archief

Een speciale rondleiding door het Provo-archief van het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Kijk hier voor meer informatie! [https://www.facebook.com/events/833054976730721/]

 

https://www.facebook.com/events/833054976730721/