Teken onze digitale petitie: gedenkteken voor galgenveld Amsterdam

RP-T-1954-182Op deskundig advies van geroutineerdere actievoerders (iets als dit doen wij niet elke dag…) hebben we onze campagne voor een gedenkteken op het voormalige galgenveld in Noord nu de vorm gegeven van een heuse Petitie op internet, gericht aan de gemeente Amsterdam. (Weliswaar is stadsdeel Noord ons eerste aanspreekpunt, maar zoals bekend hebben de stadsdelen niet zo heel veel eigen beslisruimte meer over… )

Teken alsjeblieft allemaal deze petitie: http://gedenktekengalgenveld.petities.nl

Graag óók degenen die ons al een sympathiserende mail stuurden of aangaven onze berichten hierover op onze Facebookpagina leuk te vinden!

(Illustratie: Het galgenveld in mei 1664.  Geheel rechts de jonge Deense dienstbode Elsje Christiaens, ook ('close') getekend door Rembrandt, met naast haar hoofd de bijl waarmee zij haar hospita doodsloeg. Naast haar haar geradbraakte landgenoot Jan Nieuwkerk, een berooide sjouwer, met boven zijn hoofd het pistool waarmee hij voor geld een joodse godsdienstleraar vermoordde.  Zie over Nieuwkerk het artikel van dr. Frans Thuis in het juli-augustusnummer van Ons Amsterdam, nu in de winkel! -- Rijksmuseum Amsterdam.)