Extraatje: special over 150 jaar Amsterdamse kindergeneeskunde

Emma Kinder Ziekenhuis 012Verrassing: tegelijk met het septembernummer ontvangen onze abonnees voor niks een extra-nummer over 150 jaar kindergeneeskunde, een cadeautje van het jubilerende Emma Kinderziekenhuis en (onder eigen redactionele verantwoordelijkheid) gemaakt door de redactie van Ons Amsterdam.

 

In 1951 werd Henk Meulman, één jaar oud, met een hevige benauwdheid opgenomen in het Emma Kinderziekenhuis, in de Sarphatistraat. Hij bleek tuberculose te hebben! Bij nader onderzoek bleek hij besmet door zijn opa, die huisschilder was en zelf 'op karwei' besmet was geraakt. Pas in 1954 kon hij het ziekenhuis verlaten.


"Tot op mijn vierde jaar had ik nog nooit gewone dagelijkse kleding gedragen; alleen maar pyjama's. Bij mijn vertrek had ik voor het eerst buitenkleding aan en nieuwe schoenen, waarop ik nauwelijks kon lopen omdat ik dat nog nooit had gedaan.|Thuis trof ik twee broertjes aan, die ik nog nooit had gezien omdat bezoek aan mijn ziekenhuisbed zeer streng werd gereglementeerd. Alleen mijn moeder mocht mij 's middags bezoeken en mijn vader 's avonds, wat ze beiden dagelijks deden."
In het nu ingrijpend vernieuwde Emma Kinderziekenhuis, sinds 1988 deel van het
AMC, pakken ze dat anders aan. Daar is alles er juist op gericht het maatschappelijk netwerk en het 'gewone' leven van de kinderen zo veel mogelijk in stand te houden.
Maar de beperkingen van toen zijn wel begrijpelijk, want met recht heerste er een hevige besmettingsvrees: een werkzaam antibioticum tegen tbc was pas net ontdekt, en nog peperduur.
Een leerzame ontwikkeling en het huidige Emma stopt haar geschiedenis dus allesbehalve
weg, ook niet als het beeld in moderne ogen weleens minder flatteus is. En gelukkig kan worden vastgesteld dat op tal van fronten in de anderhalve eeuw van het bestaan van het Emma (en daarmee de Amsterdamse kindergeneeskunde als geheel ) er sensationele vooruitgang is geboekt. Denk alleen al aan de daling van de zuigelingensterfte, van twintig procent tot vier promille!

Daarom zette het ziekenhuis zijn jubileum graag luister bij met een speciale extra-uitgave van Ons Amsterdam. Met naast veel leerzame algemene artikelen ook persoonlijke herinneringen en soms foto's (zie hierboven Henkie met Sinterklaas, 1953), ingestuurd door de lezers van dit blad.

De abonnees krijgen het als cadeautje in de bus; losse-nummerkopers kunnen het
voor € 6 bestellen bij onze Lezersservice (085-0160075; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) , óf het kopen bij de Stadsboekwinkel, in het Stadsarchief, Vijzelstraat 32, waar u ook écht moet gaan kijken naar de pracht-tentoonstelling Van Ziek naar Beter; 150 jaar Emma Kinderziekenhuis!