Film 'Fietsen naar de maan' nu wel een succes

Fietsen naar de maan premiere 1963Op zondagavond 28 juni jl.  beleefde in filmmuseum Eye de in 1963 commercieel geflopte Nederlandse film Fietsen naar de maan na grondige restauratie een nieuwe première. Die film was toen nét niet vernieuwend genoeg, lijkt het, ook al werd geflirt met de nieuwe cineastische stroming van de 'nouvelle vaque'. Daarin paste het dat veel scenes op straat werden opgenomen. Daar mogen we nu dankbaar voor zijn, want zo bleef een prachtig sfeerbeeld van Amsterdam ruim 60 jaar geleden bewaard.


Destijds verdween de film razendsnel uit de bioscopen, maar nu werd de herlancering een groot succes, mede door de belangstelling die al vorig jaar was gewekt door het grote artikel van Harry Hosman in Ons Amsterdam.

Nu zat de grote zal van Eye bomvol (o.a. met heel wat lezers van Ons Amsterdam, die korting kregen.) De belangstelling was zo groot dat Eye een reeks van extra vertoningen inlaste. Intussen heeft de film in twee weken tijd al meer opgebracht dan in heel 1963. Waren de opbrengsten van destijds in totaal 7.500 GULDEN, nu is dat al ruim 7000 EURO. Daarnaast zijn alle 500 dvd's inmiddels verkocht en beleeft deze zijn tweede oplage.

Op deze foto van de premiere van januari 1962 in Rialto op de Ceintuurbaan zien we van links naar rechts: Lex Goudsmit, Ton Lensink, Michiel Kerbosch, Diny Sprock, Ingeborg Elzevier, componist Enrico Neckheim, zeer waarschijnlijk Betsy Smeets, regisseur Jef van der Heyden, onbekende achter de microfoon (Bioscoop Bond?) en nog net mijn vader producent P. Hans Frankfurther