Een rijtuigbouwer in de Kerkstraat

Gatso klnOoit was de Kerkstraat het centrum van de Amsterdamse rijtuigindustrie. En dat was ook geen toeval, want stadsbouwmeester Daniël Stalpaert had die straat in 1663 speciaal bedacht als toegang tot de koethuizen van de kapitale woonhuizen aan de Keizersgracht en Prinsengracht. Nog steeds zijn er 45 voormalige koetshuizen herkenbaar, waaronder dat van Museum Van Loon.
En in dat museum-koetshuis is deze zomer een tentoonstelling (Made in de Kerkstraat)
gewijd aan één prominente rijtuigbouwerij: Schutter & Van Bakel, begonnen in de Kerkstraat.

Net als de bekende concurrent Spijker schakelde Schutter & Van Bakel rond de eeuwwisseling over op de bouw van auto-carrosserieën. De tentoonstelling belicht niet alleen dit bedrijf, maar ook de geschiedenis van de Kerkstraat als geheel.
Een bijzonder product was Schutter & Van Bakel was een soort raceauto (een Ford Mercury), in 1938 gebouwd in opdracht van rallyrijder Maurice Gatsonides. Die is nog tot 16 augustus te zien in het koetshuis. (Foto": Gatsonides in zijn Kwik.)

De tentoonstelling is te bezichtingen tot en met 27 september in Museum Van Loon, Keizersgracht 672, 020-624 52 55, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. www.museumvanloon.nl.