'Straatkunst' van toen nu in museum

Shoe pieceDertig jaar geleden veranderde een jonge generatie artiesten het straatbeeld in Amsterdam. Graffiti-kunstenaars als Shoe, Delta en Cat22 gebruikten de muren van de stad als dragers van 'geschreven' beelden. Hun inspiratiebronnen kwamen uit New York.

Het Amsterdam Museum brengt (in samenwerking met het Museum of he City of New York) de Amsterdammers en New Yorkers voor het eerst bij elkaar.

Die expositie Graffiti: New York meets the Dam werd vorige week donderdag geopend.  Foto-en videomateriaal, schetsboeken en objecten (spijkerjasjes) laten zien hoe graffiti uitgroeiden tot een heuse kunststroming.  

Ons Amsterdam ging in 1995 met twee vooraanstaande graffitimakers -- Shoe (Niels Meulman) en Delta (Boris Tellegen) op foto-safari langs de mooiste graffiti-kunstwerlen in de stad en kunsthistorica Helen Westgeest schreef er een korte bij. Die leest u hier

De foto's (van Pieter Boersma) zit u in ons papieren nummer van septemer 1995, raadpleegbaar in de OBA op de Oosterdokskae en in het Stadsarchief.