27 oktober: ‘740ste verjaardag van Amsterdam’

tolprivilegeOp dinsdag 27 oktober 1275 gaf graaf Floris V de jonge nederzetting Amsterdam vrijstelling van tolbetaling binnen zijn graafschap. Het is de eerste precieze datum wat betreft Amsterdamse ontwikkeling die we kennen, dus geldt bij gebrek aan beter sinds de 19de eeuw 27 oktober als ‘verjaardag van Amsterdam’.
Dat feestje wordt dit jaar op diverse manieren en plekken gevierd.

 

 

 

 

Zoals gebruikelijk stelt het Stadsarchief in het dichtstbijzijnde weekend (nu 24-25 oktober, vanaf zaterdag 12.30 uur) het perkamenten Tolprivilege ten toon, in zijn Schatkamer in het souterrain. Het is het oudste document waarin de naam ‘Amestelledamme’ wordt genoemd. Op zondag 25 oktober om 15.00 uur houdt archiefmedewerker Erik Schmitz in het Stadsarchief een lezing over de stadsrechten van Amsterdam. Van 24 oktober 2015 t/m 31 januari 2016 is daarover in de Schatkamer van het Stadsarchief een tentoonstelling te zien, met de originele stukken.

De Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) viert de stadsverjaardag dinsdagavond 27 oktober in de Zuiderkerk, waar prof.dr. Vincent Rossem (architectuur historicus en hoofdredacteur van het clubblad Binnenstad) een lezing houdt over wat de VVAB in de afgelopen jaren heeft bereikt. Wethouder Kasja Ollongren zal daar ter plekke op reageren.
Banketbakker en Amsterdam-minnaar Cees Holtkamp biedt een verjaarstaart aan.

Het Amsterdam Museum organiseert op zondag 25 oktober een festijntje voor jong en oud.