Jan Klaassen-Museum geopend

 

Wim KerkhoveAfgelopen zondag opende Wim Kerkhove, de voormalige bespeler van de beroemde poppenkast op de Dam werd in het gebouw van Broedplaats De Vlugt, Burgemeester De Vlugtlaan, het JAN KLAASSEN-MUSEUM. 'Het kleinste poppenspelmuseum ter wereld!', aldus het persbericht, en zo is het: het eigenlijke museum is niet veel meer dan een fijn-theatraal ingericht berghok met als pronkstuk een oude poppenkast en een hele reeks vaak zeer oude handpoppen. Plus een kleine boekerij over het binnen-en buitenlandse poppenspel, met name het eeuwenoude Jan Klaassen-repertoire. Maar ook in de gang voor het eigenlijke museumpje is het een en ander te zien.

Het geheel komt pas echt tot leven als Kerkhove, wiens eigen geinponem aan Jan Klaassen doet denken, geholpen door Jan Klaassen en Katrijn het verhaal in een 'mini-lezinkje' tot leven brengt. Dat doet hij IEDERE EERSTE ZONDAG van de maand om 13, 14, 15 en 16 uur. Komt dat zien!anaf mei begint Kerkhoves (indirecte) opvolger op de Dam, de speelse Egon Adel, weer met zijn levendige voorstelling op de Dam. Komt dat zien!  


Wie nadere studie wil maken van de poppenkasttraditie kan een afspraak maken met Win Kerkhove (foto) om het bibliotheekje te raadplegen: 06-253 736 11.

Meer weten over de geschiedenis van de poppenkast in Amsterdam dit artikel in
Ons Amsterdam uit februari 2001 dit artikel in Ons Amsterdam uit februari 2001.