Socialistenwandeling' door Jordaan: de buurt van het Palingoproer (1886)

Palingoproer kleur LROp veler verzoek herhaalt Theo Thijssen Museum op zondag 1 november (13.00 uur) de wandeling door de Jordaan langs plekken die een rol speelden in de vroege socialistische beweging in die buurt,eind 19de eeuw. De tijd van het roemruchte Palingoproer (1886), waarin Theo Thijssen een jongen was met een akelig geheim: zijn vader was socialist! Dat klinkt ook door in Thijssens beroemdste roman: Kees de jongen.

De socialisten waren vanaf ongeveer 1880 (onder leiding van oud-dominee Ferdinand Domela Nieuwenhuis) een kleine, maar snel groeiende beweging in Amsterdam. De meeste - zeer ongeschoolde – bewoners van volksbuurt de Jordaan koesterden een diepe liefde voor het Koningshuis: bij de gratie Gods was de koning hun held; al wat niet deugde lag aan het
stadsbestuur. Alleen op dat laatste punt waren links en rechts in de Jordaan het eens. Voor de rest waren Rood en Oranje water en vuur.

Toch was er voor 1900 geen Amsterdamse buurt met zoveel rooien als de Jordaan. Familiale netwerken speelde een stevige rol. En hun socialisme had een behoorlijk emotioneel karakter.
Waar woonden zij? Welk beroep oefenden ze er uit? Waar kwamen ze samen?

Doorspekt met prachtige anekdotes wordt dat wandelend verteld door ons nieuwe bestuurslid dr. Dennis Bos, auteur van het veelgeprezen historische proefschrift Waarachtige Volksvrienden. De vroege socialistische beweging in Amsterdam 1848 – 1894.

De wandeling begint en eindigt in het museum. Deelname kost € 7,50 p.p., incl. toegang tot het museum. (Voor donateurs gratis.)
Reserveren is noodzakelijk: 020-420 71 10 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..