Hoe 'waar' is het verhaal van 'Publieke Werken'?

PW omslag 70 pctOp 10 december gaat de film Publieke Werken in premiere, naar de veelgeroemde historische roman van Thomas Rosenboom. Daarin speelt de bouw van het in 1890 geopende Victoria-Hotel op de Texelse Kade (Prins Hendrikkade) een cruciale rol. Zoals in de roman beschreven, werden twee bestaande huisjes uiteindelijk in dat geboouw 'ingekapseld' omdat de bewoners zich niet lieten uitkopen door de projectontwikkelaar, de architecten Henkenhaf & Ebert. Maar hoe veel meer hiisorische werkelijkheid zit er in de roman? Ons Amsterdam zocht het in 2000 grondig uit.


Rosenboom deed uitvoerige research, zo blijkt. Die Henkenhaf en Ebert hebben bijvorbeeld echt bestaan. Maar zoals het een goed literator betaamt, zet hij de feiten prettig naar zijn had.  De werkelijke bewoner van Prins Hendrikkade 46, hoofdpersoon in de roman heette niet Walter Vedder en was geen kastenmaker annex vioolbouwer. In werkelijkheid woonde daar de tapper J.F. Verburgt. En de elegante Friedrich Ebert, onderhandelaar met de bewoners, woonde tijdens de bouw van het hotel in Duitsland...  Maar verhaaltechnisch kon Rosenboom heb beter in Amsterdam gebruiken, en gelijk had-ie.  Lees hier ons hele artikel.


In de Volkskrant van vandaag (woensdag 4 december) is te lezen met welke trucages het Amsterdam van rond 1890 in de film weergaloos tot leven btacht.
Hier ziet u alvast een voorproefje van de film.