VOORPRET: het januarinummer van Ons Amsterdam

OA-1-2016-proefHet januarinummer van Ons Amsterdam verschijnt omstreeks 5 januari. 

In het januarinummer:

* 16e eeuwse hipsters
* Prof. Bonnetty & zijn wonderkatten
* Demonische weeshuiskinderen
* Johnny The Selfkicker
* Een huis van de zaak
* En nog veel meer!

 

Baarden-spread16e eeuwse hipsters

Tussen 1540 en 1550 veroverde de baard Amsterdam. Wie krijgshaftig wilde overkomen nam, net als Alva, een ‘stilettobaard’ of een gespleten ‘vorkbaard’. Razend populair was het korte puntbaardje dat niet zo snel verstrikt raakte in de witte kraag. Helemaal trendy was de puntbaard  gecombineerd met opkrullende snor, zoals Hooft en Spiegel hem droegen.

 

Bonnetty-spreadProf Bonnetty & zijn wonderkatten

Met zijn gedresseerde wonderkatten veroverde Eduard Bonnetty eind 19e eeuw heel Europa.  Hij trad op voor  de Spaanse kleuterkoning Alfonso XIII, en in de harem van de sultan in Constantinopel sloegen de dames het schouwspel gade door spleetjes in de wanden. Maar het vak leerde hij op de zolder van een manufacturenhandel op de Nieuwendijk.

 

Demonische weeshuiskinderen

In januari 1566 worden de straten van Amsterdam overspoeld door dolle weeshuiskinderen. Ze schreeuwen en schuimbekken, braken glas en naalden uit en klauteren als katten tegen de muren op. Zijn ze behekst? Door de duivel bezeten?

 

Johnny-van-Doorn-spreadJohnny The Selfkicker

Jij hebt helemaal geen marihuana meer nodig”, zei anti-rookmagiër Robert Jasper Grootveld tegen het jonge, net naar Amsterdam verhuisde talent Johnny van Doorn. “Jij kickt al van jezelf, je bent een selfkicker.” Een legende was geboren.

 

 

 

 

 

Dienstwoning-spreadEen huis van de zaak

In de late 19e eeuw had vrijwel ieder groot gebouw een dienstwoning. De Stadschouwburg had zijn conciërgewoning in de Marnixstraat. Warenhuis Metz in de Leidsestraat had een bedrijfwoning op de bovenste verdieping. De verbandfabriek Utermöhlen aan de Weesperzijde beschikte over een directeurswoning met zeven kamers en een ligbad.

 

Ons Amsterdam voortaan thuis ontvangen?

Introductieaanbieding: 1 jaar voor slechts € 29,95 + heel veel cadeaus 

Of geef Ons Amsterdam cadeau!

Dit nummer verschijnt omstreeks 5 januari.