Woonboten in de winter

Ingezonden mededeling

300px-Woonboot amsterdam

Woonboten lagen al in de 17de eeuw in de wateren van Amsterdam. Pas na de Tweede Wereldoorlog werden woonboten als gevolg van woningnood een veel voorkomend verschijnsel. Ook in de jaren zestig bleef wonen op het water populair. Het werd gezien als een symbool van een alternatieve en vrijheidslievende levensstijl. Nu zijn er ruim 2900 woonboten in de stad. Wie voor die woonstijl kiest, moet wel enige praktische problemen voor lief nemen. Zoals het roerige winterweer en het risico op het bevriezen van leidingen. Let op, want de winter komt eraan!

Woon je in Amsterdam en heb je een woonboot? Dan weet je uit ervaring dat de uitdagingen waar je in de winterse vrieskou voor staat groot zijn. Reparatie van je waterleidingen en gasleidingen is een duurzame aangelegenheid. Daarom is preventief onderhoud geen overbodige luxe. We hebben aan de hand van onze ervaring als loodgieters een paar tips voor je op een rij gezet. Hiermee kom je met je woonboot de winter goed door.

Tip 1: Vorstlint op waterleidingen
Vorstlint wordt ook wel vorstbeveiligingslint, vorstvrijlint of verwarmingslint genoemd. Het aanbrengen van vorstlint voorkomt dat je leidingen bevriezen of springen. Op die manier kun je met een gerust hart slapen of zonder zorgen elders verblijven. Zo voorkom je onnodige schade en kosten. Bovendien vergroot je met vorstlint ook de veiligheid. Hoe werkt vorstlint? Vorstlint is stekkerklaar en bevat een automatische thermostaat. Je brengt het lint aan om je waterleidingen heen. Vorstlint is verkrijgbaar in verpakkingen variërend van 2 tot en met 50 meter. Bij de verpakking zit een instructie hoe je het best de vorstlint aanbrengt. Eenmaal aangelegd zal de thermostaat automatisch aanspringen bij een temperatuur onder de 5 graden Celsius.

Tip 2: Jaarlijkse controle flexibele gasleidingen
Door je flexibele leidingen regelmatig te laten controleren voorkom je ontploffingen en dus ook allerlei kosten en ongemakken die daar uit voortkomen. Als loodgieters komen wij bij onze werkbezoeken leidingen tegen die al jaren niet gecontroleerd zijn. Een keer in de 5 tot 10 jaar moeten je flexibele gasleidingen zelfs vervangen worden. Soms komen wij woonboten tegen waarbij de leidingen als 40 jaar niet vervangen zijn. Voorkom schade en vergroot de veiligheid van jezelf en omwonenden. Laat de controle uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.

Tip 3: Sanibroyeur of KSB pomp controleren en schoonmaken
Voor een woonboot is een Sanibroyeur of een KSB-pomp een uitkomst. Het controleren en schoonmaken van een Sanibroyeur is een must. Dit moet zeker 1 maal per jaar gebeuren. Ook is het belangrijk om je Sanibroyeur regelmatig te ontkalken. Anders kunnen op den duur tal van problemen ontstaan. Je wilt immers niet in de winterse kou bij de buren aankloppen voor je behoeftes. Als je zelf niet weet hoe je dit onderhoud moet verrichten, kun je gebruik maken van een loodgietersbedrijf dat deze service in het pakket heeft. Diverse loodgieters bieden servicecontracten en stellen je automatisch op de hoogte wanneer het tijd is voor de periodieke controle.

Dit artikel is geschreven door Henk Wijnberg van AKC Loodgieter in Amsterdam. AKC Loodgieter is een loodgietersbedrijf dat actief is in heel Noord Holland.