Dineren op de Amsterdamse Grachten: van pannenkoek tot Michelin menu

Ingezonden mededeling

rederij belleTerwijl het in de straten van Amsterdam gonst van de drukte en de toeristen, zijn er voor de oplettende kijker kleine pareltjes van rust en exclusiviteit te ontdekken. En wel op het water; in de vorm van klassieke salonboten in de grachten. Met hun klassieke lijnen, Art Deco verlichting, glimmend gelakt hout, gebrand glas en fluwelen bekleding varen deze schepen volledig in stijl door het landschap van  grachtenhuizen  en boogbruggen.  De gasten aan boord genietend van een goed glas wijn en een exclusief diner. Of een pizza of pannenkoek. Dat kan ook.

Exclusiviteit is het toverwoord
Een gemiddelde toerist zult u niet snel vinden aan boord van deze schepen. De doelgroepen zijn divers maar bijna altijd van Hollandse origine. Want juist diegenen die de stad al kennen, is een vaartocht door de grachten of een restaurantbezoek niet verrassend genoeg. Zij zoeken net dat beetje extra, iets exclusiefs dat niet iedereen doet. Exclusiviteit is daarbij het toverwoord. De rederijen in Amsterdam hebben dit gegeven opgepikt en er is een levendige samenwerking ontstaan tussen reders, restaurants en top Hotels.

De glazen vol, het water dun
Inmiddels varen de salonboten in Amsterdam bijna dagelijks van restaurant naar restaurant. Een voorgerecht wordt bijvoorbeeld opgehaald bij La Rive, om vervolgens een hoofdgerecht op te halen bij Bridges. Het gezelschap aan boord kijkt geamuseerd terwijl de obers, met in ieder hand een mooi opgemaakt bord, het schip binnenlopen. Natuurlijk zijn er ook gezelschappen die dineren met een ‘Michelin menu’ wat te veel van het goede vinden. Ook voor deze groepen is er een ruim aanbod; van een 3 gangen menu tot aan een pizza of pannenkoek, alles kan inmiddels. En zo varen de salonboten ‘het water dun’, zoals dat in mooi visserslatijn heet. 

Ook voor de restaurants aan de Amsterdamse grachten zijn de diners aan boord van de salonboten een welkome aanvulling. Restaurant Van de Kaart op de Prinsengracht heeft inmiddels haar restaurant gesloten en kookt alleen nog maar voor de salonschepen.  Op een drukke dag leggen er soms meer dan 15 schepen bij hen aan.

Meer weten? Rederij Belle is met haar 4 salonboten in Amsterdam de specialist in exclusieve vaartochten door de grachten en over de Amstel. U kunt bij hen zelfs geheel geruisloos en CO2 neutraal varen in de salonboot ‘Belle van Zuylen’. Zie : www.rederijbelle.nl