Voorpret: het februarinummer van Ons Amsterdam

Het februarinummer van Ons Amsterdam verschijnt omstreeks 5 februari. Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem dan voor donderdag 21 januari 16.00 uur een abonnement! Cover OA-02-2016

Lees nu de nieuwe serie: Arbeidersbuurten

Was ’t echt zo ‘gesellig’?
Arbeidersbuurten #1: De Jordaan

Naoorlogse Amsterdamse arbeidersbuurten als de Jordaan, de Indische Buurt en Tuindorp Buiksloot hebben een mythische status. De buurtsolidariteit wordt geroemd, de humor, de ‘geselligheid’. De komende edities nemen we u mee naar deze legendarische volksbuurten, om te beginnen de Jordaan. Oud-bewoners als ‘Oma Frieda’ vertellen hoe het leven er was. We houden de clichés – dat zijn er nogal wat! – tegen het licht: de voorliefde voor blingbling, het eeuwige kleedjeskloppen en al die andere rituelen. Was de straat werkelijk een huiskamer? En vooral: was ’t echt zo ‘gesellig’?

Cacao!
Weinig mensen weten dat Amsterdam de grootste cacaohaven ter wereld is. Dat is al zo sinds de 18de eeuw, toen Casparus van Houten in het koetshuis achter zijn woning op de Prinsengracht tegenover het Amstelveld de poedercacao uitvond. Deze maand is de Beurs van Berlage trefpunt van cacaomakers die de productie willen verduurzamen.

Hoe Nak de mof een loer draaide
In onze serie Markante Amsterdammers portretteren we ambtenaar van de gemeentereiniging Piet Nak, de ware held van de Februaristaking, die na de oorlog een succesvolle carrière begon als Nakaro de Magiër, maar het vechten tegen onrecht niet kon laten.

De 2 gezichten van De Wallen
Dwars door de Wallen loopt een grens. Ten zuiden daarvan is het ’s avonds donker en dromerig, de historische sensatie loert op iedere straathoek. Ten noorden krioelt het van de mensen, het licht en de muziek zijn schel, Rembrandt en Vondel lijken heel ver weg. Hoe is dat zo gekomen?

Verder in dit nummer:
- Stadsnieuws
- 50 & 25 jaar geleden
- Hier gebeurde het; pyromaan Bethanienbuurt 
- Vaste route: Abdelkader Benali
- Stem uit het verleden: Ina Steur

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 21 januari 16:00 u. een abonnement. Profiteer van de aanbieding:

Introductieaanbieding: 1 jaar voor slechts € 29,95 + heel veel cadeaus 

Of geef Ons Amsterdam cadeau!