Fotoboek, expositie en debat over de Wallen

Prickaerts cover klnOp dinsdag 19 januari a.s. (20.00 uur) wordt in de Amstelkerk o.l.v. Ruben Maes een debatgehouden over de vraag ‘Wallen, waarheen?’ Daarbij is iedereen welkom. Aanleiding is de verschijning van het boek De Wallen. Foto’s Huub Prickaerts 1993-1996. Een deel van die foto’wordt tot 29 januari in diezelfde Amstelkerk geëxposeerd.
In het februarinummer komt Ons Amsterdam uitvoerig op de Wallen terug; dan in veel breder historisch verband. 

Twintig jaar na dato komt Huub Prickaerts voor het eerst met zijn rauwe foto’s naar buiten. Hij presenteert een kolkende stroom rauwe en indringende zwart-wit-opnamen; een enorme optocht van hoerenlopers, scharrelaars, baliekluivers, zwervenden, rondkijkers, hoeren, uitbaters, toeristen uit binnen- en buitenland, winkeliers, verslaafden aan drugs en alcohol, gewone nette mensen, bewoners, bezorgers, werknemers en bezoekers, die zich ondanks alles toch onbespied wanen.

Dit deel van Amsterdam zag er niet best uit, met scheuren en gaten en halve reparaties in de weg, scheve trottoirs, kapotte tegels, gore gevels, verveloze kozijnen, alles achterstallig, met hier en daar een opklaring.

Als je de foto’s ziet, is het moeilijk voorstelbaar dat het nog maar 20 jaar geleden is dat de Wallen er zo voorstonden. Tegelijkertijd vormen de beelden slechts een momentopname op de tijdlijn van de meer dan zeven eeuwen lange geschiedenis van dit oudste stadsdeel.

Het uiterlijk van de buurt is anno 2016 onmiskenbaar veranderd. Bewoners en ondernemersverenigingen spannen zich al decennia in om de buurt voor iedereen leefbaar te houden. De gemeente Amsterdam is bezig om de Wallen van toen op te rollen en - in het gemeentelijk jargon - de Rode Loper uit te rollen. Daarom leek het ons een goed moment om dit boek te laten verschijnen.

Wat is door de eeuwen heen de Kracht van de Wallen? En hoe zal het er hier in 2040 uitzien?

Hierover gaat de debatavond op 19 januari.

De expositie is van 5- 29 januari in de Amstelkerk te bezichtigen op werkdagen van 09.00 - 17.00 uur, vrije toegang.

De Wallen; Foto’s Huub Prickaerts 1993-1996

128 pagina’s met full page zwart-wit foto’s; 30 x 20 cm (liggend); hardcover

Uitgeverij Weesperzijde

ISBN:  978 94 90647 391 / NUR 653

Winkelprijs: € 25,-

Contact:          Maarten de Boer 06-51 422 466 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

                        Nienke Huizinga Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.